Slik sprer sosiale medier hat og antenner folkemord

FNs spesialutsending: - Facebook har blitt «et beist»

To nye britiske rapporter slår sosiale medier-alarm.

VIL IKKE SVARE: Det britiske underhuset er rasende over at Facebook-sjef Mark Zuckerberg ikke vil vitne: Foto: NTB SCANPIX
VIL IKKE SVARE: Det britiske underhuset er rasende over at Facebook-sjef Mark Zuckerberg ikke vil vitne: Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sosial medier blir i større og større grad brukt til å manipulere folkeopinionen, valg og demokratiske prosesser, viser ny forskning.

I en ny forskningsrapport har forskere funnet bevis for manipulering ved hjelp av sosiale medier i hele 48 land.

Det er en kraftig økning fra 2017, hvor de samme forskerne avdekket manipulering i 28 land.

Siden 2010 har politiske partier og regjeringer brukt mer enn en halv milliard dollar (cirka 4 milliarder kroner) på å utvikle «psykologiske operasjoner og verktøy for å manipulere offentligheten gjennom sosiale medier», skriver forskerne.

Les hele rapporten her!

Manipulering

«Manipuleringen av folkemeningen gjennom sosiale medier har blitt en alvorlig trussel mot offentligheten», skriver de to Oxford-forskerne Samantha Bradshaw og Philip N. Howard i innledningen.

I rapporten dokumenterer de hvordan en rekke offentlige etater og politiske partier bruker sosiale medier til å spre søppel og desinformasjon, «sensurere og kontrollere befolkningen, og undergrave tilliten til media, myndigheter og forskningen».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer