Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik sprer sosiale medier hat og antenner folkemord

FNs spesialutsending: - Facebook har blitt «et beist»

To nye britiske rapporter slår sosiale medier-alarm.

VIL IKKE SVARE: Det britiske underhuset er rasende over at Facebook-sjef Mark Zuckerberg ikke vil vitne: Foto: NTB SCANPIX
VIL IKKE SVARE: Det britiske underhuset er rasende over at Facebook-sjef Mark Zuckerberg ikke vil vitne: Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sosial medier blir i større og større grad brukt til å manipulere folkeopinionen, valg og demokratiske prosesser, viser ny forskning.

I en ny forskningsrapport har forskere funnet bevis for manipulering ved hjelp av sosiale medier i hele 48 land.

Det er en kraftig økning fra 2017, hvor de samme forskerne avdekket manipulering i 28 land.

- SPRER HAT: I ny rapport fra det britiske underhuset kommer det fram at Facebook bidro til å spre hat mot rohingyane i Myanmar. Her ser man rohinhyaer som slåss om mat etter at de måtte flykte fra Myamar. Foto: Reuters/Cathal McNaughton
- SPRER HAT: I ny rapport fra det britiske underhuset kommer det fram at Facebook bidro til å spre hat mot rohingyane i Myanmar. Her ser man rohinhyaer som slåss om mat etter at de måtte flykte fra Myamar. Foto: Reuters/Cathal McNaughton Vis mer

Siden 2010 har politiske partier og regjeringer brukt mer enn en halv milliard dollar (cirka 4 milliarder kroner) på å utvikle «psykologiske operasjoner og verktøy for å manipulere offentligheten gjennom sosiale medier», skriver forskerne.

Les hele rapporten her!

LAND SOM HAR BLITT MANIPULERT: Faksimiel fra rapporten "Challenging Truth and Trust".
LAND SOM HAR BLITT MANIPULERT: Faksimiel fra rapporten "Challenging Truth and Trust". Vis mer

Manipulering

«Manipuleringen av folkemeningen gjennom sosiale medier har blitt en alvorlig trussel mot offentligheten», skriver de to Oxford-forskerne Samantha Bradshaw og Philip N. Howard i innledningen.

I rapporten dokumenterer de hvordan en rekke offentlige etater og politiske partier bruker sosiale medier til å spre søppel og desinformasjon, «sensurere og kontrollere befolkningen, og undergrave tilliten til media, myndigheter og forskningen».

Oxford-forsker Bradshaw vitnet også for Det britiske Underhuset, under deres granskning av Brexit-valgkampen, og sist uke publiserte underhuset rapporten «Disinformation and fake news».

Les hele rapporten her!

- DET ER MIN FEIL: Facebook-gründer Mark Zuckerberg møtte til høring i justiskomiteen i Senatet, der han skulle spørres ut om Cambridge Analytica-skandalen. Dette er endringene Facebook vil gjøre. Video: AP/NTB Scanpix Vis mer

Brexit-mainpulasjon

Rapporten viser hvordan Brexit-valget ble manipulert ved hjelp av falske facebook-profiler, desinformasjon og skjulte valgkampbidrag.

I arbeidet med å avdekke hva som skjedde under Brexit-valgkampen har Underhuset hatt tett kontakt med amerikanske og canadiske myndigheter og EU. Personer fra Spania, Frankrike, Estland, Latvia, Litauen, Australia, Singapore, Canada og Usbekistan har vitnet.

Også sjefen for det skandalebefengte Cambridge Analytica, Alexander Nix, og lederne fra Brexit-valgkampen har vitnet.

Taust fra Zuckerberg

Men fra Facebook-sjef Mark Zuckerberg har det vært taust. Til Underhuset store irritasjon.

«Facebook svarer konsekvent med å gi så lite informasjon som mulig», og rutinemessig så har de ikke gitt relevant informasjon hvis de ikke har blitt presset til det, skriver Underhuset.

«Dette er grunnen til at komiteen har fortsatt å presse på for å få Mark Zuckerberg til å vitne, siden han ifølge sin egen forklaring bestemmer hva som skjer i Facebook», skriver Underhuset, som oppfordrer Zuckerberg til å møte opp.

- INTERNETTMONSTER?: Mark Zuckerberg, grunnlegger og direktør for Facebook, ble grillet av folkevalgte i EU-parlamentet om Cambridge Analytica-skandalen. Video: European Parliament / Facebook Les mer om det her: https://goo.gl/u54Nmu Vis mer

Mer negativitet

Under høringene vitnet Bradshaw at Facebook bevist prioritere negative historier, noe som påvirker humøret til brukerne.

«Hvis du viser dem negative historier, så fikk brukerne mer negative følelser. Hvis du viste dem positive historier, så ble de mer positive».

Siden teknologiselskapene lever av annonser, og negative følelser oppstår langt raskere, så vil alltid negative historier bli prioritert.

Det lønner seg rett og slett kommersielt, skriver Underhuset i rapporten.

Underhuset peker på at Facebooks uoffisielle mål er å «bevege seg raskt og ødelegge ting», å ta risiko uten å tenke på konsekvensene.

Flere vitnet under høringen om at Facebook har ett mål: Å vokse.

De pekte på Facebook tjenesten «Free Basic», som i en rekke utviklingsland gir befolkningen som har mobiltelefon tilgang til en rekke tjenester gratis.

«Men med vekst kommer uforutsette konsekvenser», skriver Underhuset.

Et beist i Myanmar

I rapporten peker de på erfaringene fra Myanmar, hvor mer enn 30 millioner av Myanmars befolkning på 50 millioner er aktive Facebook-brukere, blant annet på grunn av Free Basic.

For mens tjenesten gir gratis tilgang til Facebook, så begrenser den tilgangen til andre tjenester. Dermed blir Facebook i realiteten den eneste tilgangen folk har til nyheter for majoriteten av Myanmars befolkning.

Underhuset peker på at FN har beskyldt Facebook for å spille en avgjørende rolle i å fremme hat mot den muslimske minoriteten i landet, som nesten alle tilhører rohingya-befolkningen. Ifølge FN har mer enn 1000 rohingyaer blitt drept og over 600 000 blitt drevet på flukt.

- ET BEIST: Facebook har blitt «et beist» som sprer gift mot rohingyane utalte FNs spesialutsending for menneskerettigheter i Myanmar, Yanghee Lee, ifølge BBC. Foto: AP/NTB SCANPIX.
- ET BEIST: Facebook har blitt «et beist» som sprer gift mot rohingyane utalte FNs spesialutsending for menneskerettigheter i Myanmar, Yanghee Lee, ifølge BBC. Foto: AP/NTB SCANPIX. Vis mer

Facebook har blitt «et beist» som sprer gift mot rohingyane uttalte FNs spesialutsending for menneskerettigheter i Myanmar, Yanghee Lee, ifølge BBC.

Da Facebooks teknologisjef, Mike Schroepfer, vitnet hos Underhuset sa han at situasjon i Myanmar var «forferdelig» og at «vi trenger å gjøre langt mer for å få hat og løgner vekk fra plattformen».

Men han kunne ikke svare komiteen når Facebook startet å gjøre noe for å minske hatefulle ytringer. Han kunne heller ikke si hvor mange falske brukere som hadde blitt identifisert og fjernet i Myanmar, eller hvor mye Facebook har tjent på annonsering mot myanmarske Facebook-brukere.

Dagbladet har kontaktet Facebook for å få en kommentar til påstandene fra FN og Det britiske underhuset. Så langt har vi ikke fått noe svar.

Vil straffe skadelig innhold

Underhuset foreslår nå en rekke tiltak for å straffeforfølge teknologiselskaper som ikke gjør nok for å stoppe «skadelig og ulovlig innhold».

De vil også ha en full revisjon og granskning av teknologiselskapene, deres sikkerhetsmekanismer og gjennomgang av deres algoritmer.

I likhet med det amerikanske presidentvalget i 2016, blir det også i Underhuset sin rapport pekt på Russlands rolle.

Komiteen mener at bevisene de så langt har fått fra Facebook bare er «toppen av isfjellet».

De ber nå om en full granskning av blant annet kontakten mellom Arron Banks, milliardæren som støttet leave-kampanjen for å få Storbritannia ut av EU, og russiske myndighetspersoner og hans forretningsforbindelser med russiske selskaper.

De ber også om at man gransker om hvor pengene til Arron kom fra, for «å forsikre seg om at de ikke kom fra utlandet». De ber også om at Facebook gransker Russlands bruk av deres plattform.

Manipulasjon i flere land

Underhusets tar også for seg Cambridge Analytica-skandalen.

Blant annet dokumenterer de hvordan selskapet SCL Group, som ble grunnlagt av Cambridge Analytica-sjef Alexander Nix, har manipulert en rekke land.

GRUNNLA SELSKAPENE: Alexander Nix blir anklaget for å stå bak manipulering av valgene i en rekke land. Underhuset mener han bør granskes. Foto. Reuters/NTB Scanpix
GRUNNLA SELSKAPENE: Alexander Nix blir anklaget for å stå bak manipulering av valgene i en rekke land. Underhuset mener han bør granskes. Foto. Reuters/NTB Scanpix Vis mer

I Saint Kitts og Nevis lurte SCL opposisjonsleder Lindsay Grant i en felle hvor han ble filmet mens han mottok bestikkelse fra en person som lot som han var en utbygger.

I Trinidad og Tobago gjennomførte CNL en kampanje hvor de lagde falske graffitikampanjer fra ungdommer, slik at regjeringen kunne si at de «hørte på de unge».

I Argentina brukte de blant annet pensjonerte etterretningsagenter fra Israel, USA, Storbritannia, Spania og Russland i informasjonskrigføring og lagde falske Facebook og twitter-kontoer for å støtte kampanjen mot president Cristina Fernández de Kirchner.

Underhuset sin komité peker spesielt på Nix sitt påståtte samarbeid med etterretningsorganisasjonen «Black Cube», som består av israelske etterretningsveteraner.

Black Cube var blant annet involvert i å hacke kontoene til den nåværende presidenten i Nigeria, Muhammadu Buhari, for å finne hans legejournaler og private e-poster, står det i rapporten.

Black Cube har sendt Dagbladet en e-post hvor de på det sterkeste benekter at de har jobbet sammen med Cambridge Analytica.

«Alt i alt, så har fem forskjellige instanser, inkludert de som har førstehåndserfaring fra saken og vitnemålene til Underhuset, bekreftet at Black Cube aldri har jobbet med Cambridge Analytica. Vi forstår at det er spennende og ikke minst gøy og putte Black Cubes navn inn i denne historien, og rapportere om det som vi mener er nærmest «science fiction», men vi mener at det er en bevist feilinformering av deres lesere. Vær så snill å fjern Black Cubes navn eller nevn at selskapet ikke var involvert i deres historie».

Underhuset har også mottatt videoer som viser «hvordan mennesker blir lemlestet, hvor man kan se mennesker få strupene sine kuttet før de blir lagt i grøfter for å blø i hjel eller hvor mennesker blir brent levende».

Disse videoen ble lagd for å spre hat mot muslimer, skriver Underhuset.

De avslutter kapittelet om Nix og SCL Group med å oppfordre den britiske regjeringen om å «etterforske påstandene grundig».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!