FNs Syria-utsending møter Kerry og Lavrov i Genève

FNs Syria-utsending Lakhdar Brahimi møter Russlands og USAs utenriksministre i Genève fredag formiddag.

KJEMISK DIPLOMATI: FNs europeiske hovedkvarter i Genève er midtpunktet for et hektisk diplomati rundt Syria. Her ankommer Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, FN-utsendingen til Syria, Lakhdar Brahimi, og USAs utenriksminister, John Kerry, på vei inn til fredagens møte der for å drøfte Syrias kjemiske våpen. Syria sier seg nå villig til å avvikle landets kjemiske våpenlagre. Foto: AFP / Scanpix / POOL / Larry Downing
KJEMISK DIPLOMATI: FNs europeiske hovedkvarter i Genève er midtpunktet for et hektisk diplomati rundt Syria. Her ankommer Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, FN-utsendingen til Syria, Lakhdar Brahimi, og USAs utenriksminister, John Kerry, på vei inn til fredagens møte der for å drøfte Syrias kjemiske våpen. Syria sier seg nå villig til å avvikle landets kjemiske våpenlagre. Foto: AFP / Scanpix / POOL / Larry DowningVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB-AFP-Reuters): FN har bekreftet at møtet skulle begynne klokka 9.30. Utenriksministrene Sergej Lavrov og John Kerry innledet de avgjørende diplomatiske forhandlingene i Genève torsdag.

Diplomatiet rundt Syria og landets kjemiske våpen ruller nå videre i stor fart. President Bashar al-Assad sa torsdag i et intervju med russisk fjernsyn at landet er klar til å oppgi sine kjemiske våpen og slutter seg til den internasjonale traktaten som forbyr disse.

Russlands utspill
Samtalene i Genève handler å få Syrias kjemiske våpen under internasjonal kontroll og hvordan dette kan gjøres. Mange lurer på om Russland med sitt litt overraskende forslag kan få til en avtale. Det ville gjøre planene om et militært angrep mot Assad-regimet, som straff for bruk av kjemiske våpen mot egne innbyggere, overflødige. Det er USA, med støtte fra Frankrike og Tyrkia, som har ivret for dette. Men USAs president, Barack Obama, har kommet i politisk knipe hjemme, ettersom han sliter med å vinne støtte i Kongressen for et militært angrep.

Russland har med dette innspillet plutselig fått en diplomatisk hovedrolle i det store diplomatiske spillet rundt Syria. Tidligere har landet spilt rollen som Assad-regimets viktigste støttespiller, sammen med Iran. Og i Sikkerhetsrådet i FN har Russland og Kina spilt bremseklosser for å få til noe som helst i Syria.
 
FN på plass
Med Lakhdar Brahimi kommer FN igjen inn på sin plass i diplomatiet. Han har vært viktig i arbeidet for å få til en internasjonal konferanse som kan føre fram til ei politisk løsning på Syria-konflikten. Han hadde samtaler med Kerry torsdag. Brahimi representerer både FN og Den Arabiske Ligaen.

Mandag ventes våpeninspektørene fra FN, som har vært i Syria for å undersøke om kjemiske våpen har vært i bruk, å legge fram sin rapport til generalsekretær Ban Ki-moon. De har ikke hatt som mandag å finne ut hvem som i fall brukte kjemiske våpen. Men Frankrikes utenriksminister, Laurent Fabius, mener rapporten vil peke på hvem som sto bak, uttalte han torsdag.

Mener alvor
Russlands president, Vladimir Putin, sa fredag i Bisjkek i Kirgisistan at Syrias tilslutning til avtalen som forbyr kjemiske våpen er et viktig skritt som viser at Syria mener det alvorlig.

Både Syria og Iran, som ble rammet av kjemiske våpen i krigen mot Irak under Saddam Hussein, har en sterk egeninteresse i å fjerne kjemiske våpen fra Syria.

Syria blir med
Syrias FN-ambassadør, Bashar Ja'afari, opplyste torsdag kveld at president Bashar al-Assad torsdag undertegnet de nødvendige papirene som deretter ble overlevert til FN. Syrias utenriksminister Walid al-Moualem har i et brev varslet Organisasjonen for Forbud mot Kjemiske Våpen (OFKV), som er satt til å overvåke konvensjonen som forbyr all produksjon, lagring og bruk av kjemiske våpen, om avgjørelsen, opplyser Ja'afari. Syria har også søkt om medlemskap i OFKV.

Syria har spredt sine lagre av kjemiske våpen på rundt 50 ulike steder, noe som kan vanskeliggjøre arbeidet med å finne og sikre dem, skriver avisa Wall Street Journal. Ifølge avisa har en topphemmelig enhet i det syriske forsvaret flyttet rundt på våpnene.