FNs tidligere generalsekretær Boutros Boutros-Ghali er død

Generalsekretær fra 1991 til 1996.

DØD: FNs tidligere generalsekretær Boutros Boutros-Ghali. Her et portrett av ham tatt i Egypts hovedstad Kairo få dager før han ble generalsekretær i 1991. Foto: Corbis / NTB scanpix
DØD: FNs tidligere generalsekretær Boutros Boutros-Ghali. Her et portrett av ham tatt i Egypts hovedstad Kairo få dager før han ble generalsekretær i 1991. Foto: Corbis / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere generalsekretær i FN, Boutros Boutros-Ghali er død, 93 år gammel.

Nyheten ble kunngjort av FNs sikkerhetsråd i dag.

Den egyptiske politikeren tok over som FNs sjette generalsekretær i 1991, før han ble etterfulgt av Kofi Annan i 1996.

Boutros-Ghali ble født i Egypt i 1922 og var koptisk kristen. Han var utdannet jurist og professor i folkerett og internasjonale relasjoner ved universitetet i Kairo. Han var også i en periode viseutenriksminister i Egypt, skriver NTB.

Ytterligere omstendigheter rundt dødsårsak forelå tirsdag ettermiddag ikke, men han var innlagt på et sykehus i Kairo, og forrige torsdag ble han oppringt av president Abdel Fattah al-Sisi. Ifølge avisen Al-Ahram var Boutros-Ghali innlagt på sykehus som følge av bekkenbrudd.

- Varmt og engasjert menneske Tidligere forsvars- og utenriksminister og fredsmegler på Balkan, Thorvald Stoltenberg, mottok dødsbudskapet med sorg. Han kjente Boutros-Ghali godt.

- Han var et varmt og meget engasjert menneske, og han satte sannheten fremfor alt. Det er ikke alltid det slår så godt an i alle kretser, men han sto på. Jeg hadde stor beundring for det, selv om det ikke nødvendigvis skapte de kompromisser og løsninger han ellers ville ha fått til, for han var en høyt begavet og fremstående jurist, sier Stoltenberg til NRK, ifølge NTB. - Uredd Stoltenberg omtaler Boutros-Ghali som «uredd i den videste forstand» og sier han hadde stor respekt for egypterens integritet. Særlig godt husker Stoltenberg en hendelse da Boutros-Ghali ble spådd av en spåkone. Hun sa han kom til å bli generalsekretær i FN.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer