FNs tiltak er en tragedie

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • FN har store vansker med å holde på sine ledere i Irak. Etter hvert som nyutnevnte setter seg inn i forholdene i sitt ansvarsområde, mister de tiltroen til FNs politikk overfor Irak, først og fremst de økonomiske straffetiltakene. Enten går de av frivillig, eller så får de sparken. I fjor gikk våpeninspektør Richard Butler. 12. februar kom turen til Hans von Sponeck, lederen for FNs humanitære hjelp. Dagen etter fulgte Jutta Burghardt, lederen for Verdens matvareprogram i Irak.
  • Forgjengeren til von Sponeck, Denis Halliday, forlot jobben i protest høsten 1998. Før han gikk av, kalte von Sponeck de økonomiske straffetiltakene «en virkelig menneskelig tragedie». FN tillater regimet i Bagdad å selge olje for om lag 42 milliarder kroner i halvåret. Pengene skal gå til innkjøp av mat, medisiner og andre nødvendighetsartikler. Det er ikke bare von Sponeck som har innsett at straffetiltakene rammer folket, men gjør herskerne rike. Dette har dusiner av vestlige journalister meldt om i årevis.
  • Men i FNs sikkerhetsråd vil ikke USA og Storbritannia høre på den slags. Man fortsetter å late som om man straffer president Saddam Hussein og hans herskende klikk, man vil ikke se at dette bare styrker deres grep om makten og gjør dem stadig rikere, og man nekter å se de tragiske følgene for vanlige folk i Irak. Irakerne lider nå, absurd nok, både under Saddam og FN.

- Hvor lenge skal det irakiske folket bli straffet for noe de aldri har gjort? Folket er helt uskyldig, uttalte von Sponeck før han måtte søke avskjed.

  • Haukene i Washington og London er på denne måten ansvarlige for å rive ned tilliten til FN. Om det ikke bekymrer dem, så må det bekymre andre regjeringer i verden. FN skal gi, ikke frata, trengende mennesker mat og medisiner. Når FN vil straffe Saddam, kan man ikke stadig forlenge straffetiltak som ikke rammer ham, men det folket han undertrykker. Det er på tide at de allierte fra Golfkrigen låner øre til ekspertenes observasjoner og advarsler.