FNs utsending ser ingen positive tegn i Syria

Ser ingen positiv utvikling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampene i Syria kommer ikke til å stanse før FNs sikkerhetsråd kommer på banen, mener spesialutsending Lakhdar Brahimi.

Brahimi ga uttrykk for et svært pessimistisk syn på situasjonen i Syria da han tirsdag kveld tok imot utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i Kairo.

- Han var helt tydelig på at Assad-familien ikke opplever at den står foran stupet. Snarere tvert imot tror de at de vil stå det av. Slik situasjonen arter seg nå, kommer volden til å fortsette i flere måneder, sier Eide til NTB etter møtet i den egyptiske hovedstaden.

Lakhdar Brahimi tok over som FNs spesialutsending til Syria da Kofi Annan kastet kortene etter å ha mislyktes i å få partene til å nærme seg hverandre.

70.000 drepte Over 70 000 mennesker er så langt drept i løpet av de to årene borgerkrigen har pågått, ifølge FN. Godt over 1 million mennesker er drevet på flukt.

- Brahimi har jobbet med dette på fulltid i flere måneder. Han fortalte meg at det ikke har skjedd noe positivt i denne perioden. Bare flere er blir drept, sier Eide.

Eide trekker paralleller til Balkan-krigen på slutten av 1990-tallet og mener flere kommer til å bli drept såfremt ikke de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd klarer å bli enige om et vedtak. Og det vedtaket må i alle tilfelle innebære at president Bashar al-Assad går fra makten på en eller annen måte.

Eide ser for seg et «Balkan-grep», à la da Russlands statsminister Viktor Tsjernomyrdin dro til Serbias president Slobodan Milo?evic og gjorde det klart for ham at en styrt avgang var eneste reelle utvei.

Bidrar til forverring I dag bidrar verdenssamfunnet manglende evne til å enes om en løsning i Syria til at situasjonen forverres, ifølge Eide.

Internasjonal, militær inngripen er helt uaktuelt, fastslår han.

- Det er bedre at landene i Sikkerhetsrådet enes om noe, enn at de ikke er enige i det hele tatt. For eksempel om en løsning, der Assad går fra makten, men hvor han får være med å bestemme hvordan, sier Eide.

Russland spiller en nøkkelrolle, som Syrias viktigste allierte. Eide tror ikke Kina vil gå solo hvis Russland går med på et kompromiss.

(NTB)