Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FNs utsending tror menneskesmuglere gnir seg i hendene over Listhaugs politikk

FNs høykommissær for flyktninger sier regjeringen er i ferd med å bryte Norges internasjonale forpliktelser.

HEVDER NORGE VIL BRYTE FORPLIKTELSER: Karolina Lindholm Billing fra UNHCR er kritisk til flere deler av Sylvi Listhaugs innstramminger på asylfeltet.
Forto: Arne V. Hoem / Dagbladet
HEVDER NORGE VIL BRYTE FORPLIKTELSER: Karolina Lindholm Billing fra UNHCR er kritisk til flere deler av Sylvi Listhaugs innstramminger på asylfeltet. Forto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortinget tar i dag imot innspill på Sylvi Listhaugs omstridte forslag til innstramminger i asylpolitikken

FNs utsending, Karolina Lindholm Billing, er kommet til Norge for å slå fast at noen av Listhaugs forslag bryter med Norges internasjonale forpliktelser. 

- Å tvinge familier til å vente minst tre år på familiegjenforening er ikke i linje med de internasjonale standarder og prinsipper Norge har støttet, sier Lindholm Billing fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

- Det er et brudd på Norges forpliktelser?

- Ja. Dette er helt klart ikke i linje med de prinsipper som har vokst fram og som Norge har støttet, gjentar hun. 

- I armene på smuglere Lindholm Billing hevder regjeringens forslag om tre års ventetid på familiegjenforening i realiteten sender desperate flyktninger rett inn i armene på menneskesmuglere. 

- Med disse forslagene vil det bli vanskelig for mange familier å bli gjenforent i det hele tatt. Da risikerer vi å tvinge familiemedlemmer rett i hendene på menneskesmuglere.

- Politikken til Norge kan legge til rette for menneskesmuglere?

- UNHCR har i mange år bedt land legge til rette for lovlige måter å få familiegjenforening på. Vi vet at om en familie er splittet på grunn av krig og ikke får gjenforenes på lovlig vis, så vil de gjøre det på ulovlige måter, sier hun. 

Samarbeidspartiene KrF og Venstre har allerede stilt seg kritisk til deler av forslagene fra Listhaug og Dagbladet har gjort en gjennomgang av hvordan forslagene vil slå ut i praksis.

Regjeringen vil nå ha en inntektsgrense uansett når flyktningen søker. Altså må de tjene penger før familien får komme, og ha jobbet eller studert i minst tre år.

En beskjed til Erna Lindholm Billing ba på vegne av FNs høykommissær for flyktninger Erna Solberg, Sylvi Listhaug og resten av regjeringen om å ta hennes innspill på alvor. FN er tross alt mer enn en humanitær organisasjon, slo FN-utsendingen fast. 

- UNHCR er en mellomstatlig organisasjon, vi har et mandat fra FNs generalforsamling. Våre anbefalinger er strengt basert på internasjonale normer og prinsipper som også Norge har vært med på å utvikle, sier hun og legger til:

- Vi er ikke en politisk organisasjon.

- Og det må regjeringen vår forstå?

- Ja. Det er viktig å framheve at våre anbefalinger er globale. Vi gir Norge samme anbefalinger som alle andre. 

Omdiskuterte forslag Med Listhaugs nye forslag, vil du bare få midlertidig opphold. Når du blir 18 år, vil du få vurdert søknaden på nytt. Får du ikke opphold som voksen, må du tilbake til Afghanistan. 

Listhaug presenterte i desember 40 innstrammingsforslag som fikk stryk av samarbeidspartiene KrF og Venstre og ideelle organisasjoner. Det politiske støyet skadet Høyre og Erna Solberg på meningsmålingene, mens Frp opplevde en markant framgang så lenge asyldebatten var heftig.

Venstre har på papiret sagt nei til alle de førti forslagene som ble sendt på høring - og foreslått en egen førtipunktsliste som de mener er i tråd med internasjonal lov. 

KrF har på sin side trukket fram tre områder de har problemer med å gå med på.

ASYLFORSLAGENE DISKUTERES: Innvandringsminister Sylvi Listhuag (Frp) sine forslag til ny asylpolitikk kritiseres av en rekke aktører.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ASYLFORSLAGENE DISKUTERES: Innvandringsminister Sylvi Listhuag (Frp) sine forslag til ny asylpolitikk kritiseres av en rekke aktører. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!