FNs våpeninspektører starter arbeidet

BAGDAD (NTB): FNs våpeninspektører i Irak forlot i dag basen sin i Bagdad for å gjenoppta inspeksjonen av potensielle våpenlagre for første gang på over tre uker. USA og Storbritannia er urolige over russiske forslag til endring av inspeksjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi foretar en inspeksjon denne morgenen, i samsvar med vanlig prosedyre, sa en inspektør. Han ville ikke opplyse hvor inspeksjonsgruppen skulle dra.

Seks grupper

Det offisielle irakiske nyhetsbyrået INA meldte at seks inspeksjonsgrupper dro ut og at irakiske myndigheter ga all nødvendig hjelp for at inspektørene skulle kunne utføre arbeidet riktig.

- Det er amerikanere i gruppene som dro ut på inspeksjoner denne morgen, sa Nils Carlstrøm, direktør for våpeninspektørenes senter UNSCOM i Bagdad.

FNs våpeninspeksjonsgruppe kom tilbake til Bagdad i går etter en avtale som ble forhandlet fram og hyllet av irakiske og russiske ledere. USA forholder seg i forsiktig til hva avtalen innebærer. Første oppgave for de 70-80 inspektørene blir trolig å finne våpenlagre irakiske myndigheter kan ha gjemt bort mens inspektørene var ute av landet.

Det var fire amerikanere med blant inspektørene, mens det før krisen begynte var seks amerikanere i inspeksjonsgruppen. FN forklarte forskjellen med vanlige rotasjonsrutiner.

Uro over russer-forslag

Russland har foreslått endringer i inspeksjonene som USA og Storbritannia frykter vil politisere dem.

FNs Spesialkommisjon som overvåker inspeksjonsprogrammet møttes i går i New York på russisk initiativ for å vurdere inspeksjonsprogrammet. Irak sier programmet er dominert av USA.

Noen russiske forslag tar sikte på å slå fast at Irak har etterkommet FNs ordre om å stoppe sitt atomvåpenprogram, sa Russlands representant Gennadij Gatilov. Et annet forslag er å øke antall ikke-amerikanske inspektører.

Det er også et russisk mål å skynde på inspeksjonene for raskere å kunne heve sanksjonene mot Irak, ifølge Gatilov. Han foreslo dessuten at Det internasjonale atomenergibyråets (IAEAs) inspeksjoner av Iraks atomvåpenprogram må stoppe. IAEAs leder Hans Blix sa i forrige måned at byrået ikke har bevis for et aktivt irakisk atomprogram, men at man ikke kunne utelukke at Irak drev hemmelig forskning.