Fnyser av kritikken

Kristin Halvorsen ble i går beskyldt for å bruke hersketeknikker mot sine mannlige motstandere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nei, jeg tror ikke de blir såret. Jeg tror de bare synes det er stas og får enda mer hår på brøstet av det. Det er jo mye macho og mye kamp i politikken, sier Halvorsen til Dagbladet.

Redaktør og tidligere statssekretær hos Jens Stoltenberg, Jan-Erik Larsen mener å avsløre et helt repertoar av hersketeknikker hos den populære SV-lederen. Kristin Halvorsen mener Larsen selv bruker en kraftig hersketeknikk mot SV og henne når han konkluderer med at den politiske debatten må ha innhold, «ikke bare humor, sjarm, frekkiser og underholdning».

- Det er jo den groveste hersketeknikken. Men jeg tror folk avslører den. SV er et parti med stor oppslutning, derfor må vi regne med at det blåser på toppene. Og jeg er ikke førstereis, jeg vet hva jeg holder på med, sier Halvorsen.

Var jo en hanekamp

Larsen peker blant annet på Halvorsens karakteristikk av krangelen mellom Norman og Hagen om statsrådens restaurantregninger .

Halvorsen sa i en TV-debatt at de to burde gjort opp gjennom en duell i grålysningen, slik menn gjorde i tidligere tider.

- Det var jo en hanekamp. Når de to sitter og gransker reiseregninger og bilag og beskylder hverandre for løgn, er det fordi det handler om deres ære. Det var kanskje en frekk kommentar, men jeg tror både Norman og Hagen opplevde at den var treffende og forløsende, sier Halvorsen

- Jan-Erik Larsen sier at det hadde blitt ramaskrik dersom en mannlig politiker hadde sagt mot kvinnelige debattanter at «her er det for mye østrogen i lufta.»

- Det er jeg fullt klar over. Det ville virket sårende og nedlatende. Dette diskuterte vi internt. Det er fortsatt stor forskjell i makt mellom kvinner og menn.

Hun mener hun ikke bruker hersketeknikker, derimot håndterer hun dem. Og det må kvinner gjøre for å komme til orde.

- Du klarer deg ikke i 15 år i politikken uten det.

Tasfser for å få ordet

Larsen mener også det er en hersketeknikk når du bruker «berøringsgrepet», dvs. at du for eksempel tar på Carl I. Hagen for å sette ham ut. Jan Petersen kalte det «tafsing» i valgkampen.

Berøring er en typisk hersketeknikk menn har brukt overfor kvinner. Dessuten snakker de over kvinner, og de avbryter på en måte kvinner har mye mindre rom for å gjøre. Å ta på meddebattanter kan være en effektiv måte måte å få ordet på, uten at det nødvendigvis er helt bevisst. Jeg kan ikke sitte i en debatt uten å få ordet. Men dette er noe alle kan se, det er ikke noe hemmelig i det.

For mye Møllers tran

Larsen mener også at Halvorsen med «et fiffig retorisk grep maktet å trylle vekk det faktum at SV hadde rotet seg bort i skoledebatten og var på kant med både skolefolket og egne velgere.

- Det var da ingen avansert hersketeknikk. Jeg sa rett og slett at vi tok feil. Jeg skyldte ikke på noen andre, sier Halvorsen.

Støttes av Siv

I den påfølgende debatten om Halvorsens teknikk i Dagsnytt 18 fikk hun full støtte av Siv Jensen:

- Jeg tror ikke vi nå skal late som om dette er et nytt fenomen som mannlige politikere skal begynne å sutre over. Menn har brukt hersketeknikkene sine bestandig, og det kan ikke komme som noe sjokk, verken på mannlige politikere eller andre at kvinner evner å bruke hersketeknikker til å komme til ordet i debatter, sa Siv Jensen

Det synes Halvorsen var rørende.

- Jeg synes Siv forsvarte meg godt. Det var litt uvant, men hun har vel merket noen av de samme tingene selv, lo Halvorsen.

<B>MYE MACHO:</B> Det er mye macho i politikken, sier SV-leder Kristin Halvorsen. Hun tror verken Carl I. Hagen eller Victor D. Norman tok seg nær av at hun sa at debatten mellom dem var preget av for mye testosteron i lufta.