Amineh Kakabaveh:

Fnyser av påstanden hans

Det var aldri noen misforståelse, sier den svenske politikeren til Dagbladet. Hun reagerer på at ingen griper inn mot det hun kaller «rasistiske uttalelser» fra den tyrkiske ambassadøren i Sverige.

TROR IKKE PÅ HAM: Tyrkias ambassadør i Svergie, Hakki Emre Yunt, hevdet seg misforstått i et intervju med det svenske nyhetsbyrået TT. Det tror ikke politiker Amineh Kakabaveh på. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB
TROR IKKE PÅ HAM: Tyrkias ambassadør i Svergie, Hakki Emre Yunt, hevdet seg misforstått i et intervju med det svenske nyhetsbyrået TT. Det tror ikke politiker Amineh Kakabaveh på. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et intervju med det svenske nyhetsbyrået TT fredag, ba tyrkias ambassadør til Sverige, Hakki Emre Yunt, svenske myndigheter utlevere den svenske politikeren Amineh Kakabaveh til Tyrkia.

Beskjeden kom etter at Kakabaveh har uttalt seg kritisk i en rekke medier i forbindelse med Tyrkias Nato-nei til Sverige.

- PKK har koblinger til medlemmer av Riksdagen. De arbeider mot Tyrkia i Riksdagen hele tida, og presser den svenske regjeringen til å innta en negativ innstilling til Tyrkia, sa han til nyhetsbyrået.

På spørsmål om hvem han snakker om, pekte han spesielt på det partiløse, svenske riksdagsmedlemmet Amineh Kakabaveh, som er av kurdisk herkomst og født i Iran.

Kort tid etterpå, langet Kakabaveh ut mot ambassadørens uttalelser på Instagram:

- Jeg er svensk statsborger, og jeg er valgt for å representere Sveriges borgere i Riksdagen. Det er ambassadøren som burde sendes tilbake til Tyrkia, skrev hun.

Senere samme kveld avviste ambassadøren at han ønsker Kakabaveh utlevert, og kaller det hele en «misforståelse».

- Ingen misforståelse

Det var overfor Sveriges Radio at ambassadøren avviste påstanden sin. Han hevdet at Kakabaveh ikke finnes på lista som er levert til den svenske regjeringa med personer Tyrkia vil ha utlevert.

Den forklaringen kjøper imidlertid ikke den Kakabaveh.

- Nei, dette var ingen misforståelse. Dette har han sagt, og Erdogan har sagt at jeg er på den lista.

- Tror du Ankara forsøkte å korrigerte ham?

- Nei, det tror jeg absolutt ikke, svarer hun og tilføyer:

- Men jeg håper det er den svenske regjeringen som har grepet inn. Det håper jeg virkelig. Denne oppførselen opprørte i alle fall folk, og jeg håper man for en gangs skyld markerer mot det rasistiske regimet.

- Rasisme på internasjonalt nivå

På spørsmål fra Dagbladet om hva hun uansett tenker om at hun har blitt navngitt på denne måten av ambassadøren, svarer Kakabaveh at hun mener det «sier veldig mye om det tyrkiske regimet».

Politikeren mener det er et overtramp mot sveriges demokrati.

- De jager individer og peker ut kurdere som gruppe. Dette er rasisme på internasjonalt nivå, sier hun og fortsetter:

- Tyrkia får uttrykker seg som de gjør, uten konsekvenser. Nato-landene lar dem holde på. De gjør ingenting. Erdogan har frie hender til å hele tiden gjøre som han vil, uten at Sverige eller Norge reagerer.

Kakabaveh avviser at hun har tilknytninger til det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) er terrorlistet av Tyrkia, EU og USA - men ikke Sverige. Hun sier også at hun aldri har vært i noen åpen kamp med Tyrkia, men en demokratisk kamp for menneskerettigheter.

- EHM: Ursula Von Der Leyen fikk ikke stol egen stol da hun skulle i møte med Tyrkias president Recep Erdoğan. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Kritiserer Nato-land

I et intervju med Dagbladet tidligere denne uka, langet Kakabaveh ut mot Norge for å være for snill med Erdogan.

- De nordiske landene, inkludert Norge, er naive og feige. Alle bøyer seg for Erdogan, og slik har han hele Europa i sine hender, sier hun da.

Hun har hele veien stilt seg kritisk til at Sverige skal bli medlem av Nato, slik at Tyrkia blir en alliert. Hun mener også at de andre Nato-landene bør markere større motstand mot Erdogan.

- Mitt budskap til alle i verden - og Norge - er at Tyrkia ikke er et demokratisk land. De er rasistiske mot demokratisk valgte medlemmer i andre land. Vil man som demokrati være i allianse med noen som Tyrkia?, spør hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer