Fnyser av presidentene

Ap-leder Thorbjørn Jagland fnyser av debatten stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl og odelstingspresident Gunnar Skaug har reist de siste dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-lederen mener oppfordringene til et framtidig regjeringssamarbeid med KrF, som i dag sitter i regjering med to andre partier, er helt urealistisk.

- Vi må komme dit at et ord er et ord, og at vi faktisk tror at partier mener alvor når de undertegner samarbeidserklæringer. I dag sitter KrF faktisk i regjering sammen med Venstre og Senterpartiet. Det er helt urealistisk å snakke om et regjeringssamarbeid når situasjonen faktisk er slik den er. Det er også unfair mot KrF, sier Jagland til Dagbladet.

Endelig i tale

På spørsmål om hvordan han reagerer på at stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl tenker høyt om et Ap som vender tilbake til makten med en ny statsministerkandidat, trekker han bare på skuldrene.

- Nei, det ser jeg ingen grunn til å kommentere.

- Tar du hennes utspill ille opp?
- Nei. Jeg bryr meg ikke om det, sier han.

Thorbjørn Jagland har hittil forholdt seg taus om de mange utspillene om framtidige samarbeidsprosjekter med andre partier, særlig KrF og SV. Men i går, etter partiets sentralstyremøte, stilte han opp for å si sin mening. Hans kommentar uttrykker at han verken tar debatten eller debattantene særlig på alvor.

- Det er ikke mange som mener dette er en aktuell debatt. Det er folk som har sagt dette med jevne mellomrom siden 70-tallet, sier Jagland, som viser til at et enstemmig sentralstyre i går vil holde fast ved den linja partiets landsstyre tidligere har trukket opp.

- Det betyr at et enstemmig sentralstyre slår fast at tida ikke er inne nå for å diskutere alternative veier for å komme tilbake til regjeringsposisjon.

På hodet

Jagland stiller seg også uforstående til Gunnar Skaugs utspill om maktarroganse.

- Uforståelig. Å påstå av Ap har ført en arrogant linje er å snu tingene helt på hodet. Vi har da ikke stått alene. Vi har derimot inngått forlik og samarbeid med andre partier mens vi har vært i mindretallsposisjon. Mange har kritisert oss for å inngå for mange kompromisser. Det er saken, ikke at vi har nektet å samarbeide, sier Jagland.

Ifølge partilederen har Ap's sentrale organer konsentrert seg om de politiske realiteter, og ikke drevet spekulasjoner om når og hvordan Ap kan komme tilbake til regjeringskvartalet.

- SV og Ap utgjør til sammen 40 prosent. Det er litt for lite til å styre med, og det er mitt anliggende, sier Jagland.

Får støttebrev

Til Dagbladet presiserer han at stadig flere synes å slå følge med ham og den øvrige partiledelsen i vurderingen av den politiske og parlamentariske situasjonen.

- Jeg får mange brev og henvendelser der folk støtter partiledelsen. Jeg registrerer også at avisdebatten er blitt mer nyansert i den siste tida. Flere og flere skjønner at det var veldig vanskelig for Ap å fortsette i regjeringsposisjon med det valgresultatet vi fikk, sier Jagland.

Han legger til at Ap på mange måter kan spille en viktigere rolle for landets økonomi ved å være et påpasselig opposisjonsparti, enn ved å sitte i en mindretallsregjering med et mindre ansvarlig Storting.