Fnyser av statlig hjelp

Foreløpig er 2500 spanske fiskere arbeidsløse på grunn av oljesøl. De får 210 kroner om dagen av regjeringen. Det fnyser de av. Og nå nærmer det største oljeflaket seg kysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CARMELL (Dagbladet): - 210 kroner, hva er det? Jeg tjente mellom 700 og 1000 kroner dagen før båten kom og forurenset alt. Se på hendene mine, sier Antonio Suerez Taches.

Hendene og klærne er svarte av olje. Han står på kaia i Carmell og rydder på plass blekksprut-teinene sine. Alle fiskerne fra La Coruna i nord til Finisterre i sør er i samme båt.

- Jeg kan ikke mette fire munner med dette. Og så kommer husleie, strøm og telefon. Det går bare ikke, sier Taches.

Regjeringen blir møtt med sterk kritikk. Fiskerne mener den burde ha latt «Prestige» komme inn til kai før å bli tømt. Da kunne katastrofen vært unngått.

- Skipet var ikke forberedt. De hadde ingen kriseplan, sier Sebastian Losada fra Greenpeace. Han skrev sammen med en kollega i den franske avisa Le Monde Diplomatique «Hva blir den neste krisa?» for noen måneder siden.

Ifølge avisa El Pais er et flak på 200 ganger 28 kilometer på vei inn møt sørkysten av Galicia med 10000 tonn fyringsolje. Den er tyngre enn olje, mindre oppløselig i vann og mer forurensende, fordi den inneholder mer svovel.

Ingen vet hva som kan skje med vraket på 3500 meters dyp. Hvis ikke tankene tåler trykket, lekker 60000 tonn fyringsolje ut.