Trekker USA fra Iran-avtalen

Fnyser av Trumps strategi: - Skruppelløs, talentløst

Donald Trump vil forhandle en ny avtale med Iran. Ekspertene mener sololøpet til USAs president er risikofylt.

TREKKER USA UT: Trump trekker her USA fra atomavtalen med Iran, og sier blant annet at «den er pinlig for meg som borger». Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Donald Trump trekker USA fra den internasjonalt anerkjente atomavtalen med Iran. Støtten til avtalen, som skal forhindre utvikling av Irans atomvåpenprogram, har hatt bred støtte internasjonalt.

Blant de få som støtter Trumps avgjørelse, er Israel og Saudi-Arabia. USAs viktigste allierte og i Europa og deltakere i avtalen, Frankrike, Storbritannia og Tyskland beklager Trumps avgjørelse. Det samme gjør Norge.

I stedet setter Trump hardt mot hardt når han bryter med sine allierte. Han sier Iran nå trolig vil ha en ny avtale og at han er «klar og villig» til å forhandle når Iran er.

- Totalt uredd

Norske eksperter fnyser av Trumps taktikk.

- Trump prøver å etablere seg som en total uredd forhandler. Jeg tror tanken er å legge alle trusler på bordet og så se om de kan reforhandle avtalen, sier Henrik Thune, direktør ved NOREF Senter for internasjonal konfliktløsning til Dagbladet.

Trump har tidligere uttalt at «han alene kan fikse USAs problemer». Å trekke USA ut av atomavtalen var blant hans viktigste valgkampløfter.

Samtidig med kunngjøringen, annonserte også Trump at utenriksminister Mike Pompeo er på vei til Nord-Korea. Trump skal etter planen møte Nord-Koreas diktator Kim Jong-un til et toppmøte denne måneden der hans hovedagenda vil være avvikling av pariastatens atomvåpenprogram.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer