Trekker USA fra Iran-avtalen

Fnyser av Trumps strategi: - Skruppelløs, talentløst

Donald Trump vil forhandle en ny avtale med Iran. Ekspertene mener sololøpet til USAs president er risikofylt.

TREKKER USA UT: Trump trekker her USA fra atomavtalen med Iran, og sier blant annet at «den er pinlig for meg som borger». Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Donald Trump trekker USA fra den internasjonalt anerkjente atomavtalen med Iran. Støtten til avtalen, som skal forhindre utvikling av Irans atomvåpenprogram, har hatt bred støtte internasjonalt.

Blant de få som støtter Trumps avgjørelse, er Israel og Saudi-Arabia. USAs viktigste allierte og i Europa og deltakere i avtalen, Frankrike, Storbritannia og Tyskland beklager Trumps avgjørelse. Det samme gjør Norge.

I stedet setter Trump hardt mot hardt når han bryter med sine allierte. Han sier Iran nå trolig vil ha en ny avtale og at han er «klar og villig» til å forhandle når Iran er.

- Totalt uredd

BEVISET: Her er dokumentet som gjeninnfører sanksjoner mot Iran. USA trekker seg ut av atomavtalen med landet. Donald Trump sier han vil ha en ny avtale. Flere av hans allierte frykter avtalen er den fremste hindringen for at Iran skaffer seg atomvåpen. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB / NTB Scanpix
BEVISET: Her er dokumentet som gjeninnfører sanksjoner mot Iran. USA trekker seg ut av atomavtalen med landet. Donald Trump sier han vil ha en ny avtale. Flere av hans allierte frykter avtalen er den fremste hindringen for at Iran skaffer seg atomvåpen. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB / NTB Scanpix Vis mer

Norske eksperter fnyser av Trumps taktikk.

- Trump prøver å etablere seg som en total uredd forhandler. Jeg tror tanken er å legge alle trusler på bordet og så se om de kan reforhandle avtalen, sier Henrik Thune, direktør ved NOREF Senter for internasjonal konfliktløsning til Dagbladet.

Trump har tidligere uttalt at «han alene kan fikse USAs problemer». Å trekke USA ut av atomavtalen var blant hans viktigste valgkampløfter.

Samtidig med kunngjøringen, annonserte også Trump at utenriksminister Mike Pompeo er på vei til Nord-Korea. Trump skal etter planen møte Nord-Koreas diktator Kim Jong-un til et toppmøte denne måneden der hans hovedagenda vil være avvikling av pariastatens atomvåpenprogram.

- Skruppelløs

SKRUPPELLØS: Det mener NOREF-direktør Henrik Thune om Donald Trumps Iran-taktikk. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SKRUPPELLØS: Det mener NOREF-direktør Henrik Thune om Donald Trumps Iran-taktikk. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Han prøver å kople Nord-Korea og spørsmålet om atomvåpen og Iran sammen ved å sende utenriksministeren til Kim samtidig med annonseringen. På denne måten prøver han å vise forhandlingsvilje overfor Iran og samtidig legge press på hva Nord-Korea må levere for å få en avtale. Dette er en ganske uvanlig skruppelløs forhandlingsstrategi, mener Thune.

- Den kan lykkes, men den er først og fremst uhyre risikofull overfor to regimer som begge ikke har pleid å underkaste seg amerikanske trusler, sier NOREF-direktøren.

- Talentløst forsøk

Ekspert på amerikansk utenrikspolitikk seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, omtaler Trumps forsøk som talentløst.

- Alternativet til Trump er en bedre avtale, men han har ingen oppskrift. Skal USA på egen hånd presse Iran til en bedre avtale? Det har ikke lykkes før, og denne avtalen har kommet i stand takket være det internasjonale presset, sier han.

Han sier USA aldri har vært så dominerende på verdensscenen at de kan styre slike storpolitiske spørsmål alene.

- Det er et ganske talentløst forsøk og blind tro på at USA kan gjøre det alene. Det har aldri fungert sånn og hvorfor skal det fungere nå? spør Melby seg.

KRITISK: Seniorforsker Svein Melby. Foto: Institutt for forsvarsstudier
KRITISK: Seniorforsker Svein Melby. Foto: Institutt for forsvarsstudier Vis mer

Han mener blant annet at dette fører til en splittelse opp mot de andre landene som var med i avtalen og at utsiktene til en bedre avtale er svært mørke.

- Trump var misfornøyd med avtalen, og det er det mange som er. Avtalen var imidlertid det beste alternativ man kom opp med for å redusere sannsynligheten for at Iran skaffet seg kjernefysiske våpen, sier Melby.

- Uforsonlig

Trump brukte pressekonferansen til å angripe det iranske regimet under talen:

EGENRÅDIG: Donald Trump vil ordne opp på egen hånd. Eksperter fnyser av den strategien. Foto: NTB Scanpix
EGENRÅDIG: Donald Trump vil ordne opp på egen hånd. Eksperter fnyser av den strategien. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Iran er verdens ledende sponsor av terror. De eksporterer farlige raketter og støtter terrorgrupper og militser. Gjennom åra har iranske tropper bombet amerikanske ambassader og drept amerikanske soldater. Det iranske regimet har finansiert sitt terrorregime ved å plyndre sitt eget folk. Ingenting har vært mer farlig enn regimets jakt på atomvåpen, sier Trump.

Det bekymret seniorforsker ved NUPI, Sverre Lodgaard, som har fulgt situasjonen rundt Irans atomprogram tett i en årrekke.

- Det var en uforsonlig tale som var uten sidestykke i sin fordømmelse og entydighet. Og den setter USA på kurs mot krig i Midtøsten. Han sier blant annet at Iran skal få større problemer enn noen gang tidligere, sier han til NTB.

- Verden må ta høyde for et forsterket hardkjør mot Iran. Da EU innledet forhandlinger med Iran i 2003, var det grunnleggende siktemålet å unngå krig. Nå er vi tilbake der, konstaterer Lodgaard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer