Coronaviruset:

Fnyser av Trumps virus-uttalelse

Spredningen av coronaviruset kommer til å avta på grunn av «varmen», sier USAs president Donald Trump. Det får en smittevernekspert til å himle med øynene.

BORTE I APRIL: USAs president Donald Trump fortalte mandag kveld at «folk tror» at coronaviruset vil forsvinne i april på grunn av «varmen». Video: Ap / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs president Donald Trump kommenterte mandag kveld norsk tid den pågående og globale krisa forårsaket av Wuhan-viruset, det såkalte coronaviruset.

Trump sa følgende under en pressekonferanse i Det hvite hus.

«En rekke folk tror at viruset vil gå vekk i april med varmen. Samtidig som varmen kommer inn. Det går typisk vekk i april».

Hvilke folk Trump sikter til, vites ikke, men de er neppe eksperter på smittevern, mener Jörn Klein. Han er førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og ekspert på nettopp smittevern.

- Det er bare tull og vås, sier Klein til Dagbladet om Trumps virus-uttalelser.

I KARANTENE: Nærmere 4000 passasjerer holdes i karantene på et cruiseskip i Japen, etter at det ble påvist flere tilfeller av coronaviruset ombord. Video: CNN Vis mer

Over 40 000 smittet

Han forteller at det ikke finnes «noe belegg for de påstandene» som Trump videreformidlet til offentligheten mandag kveld.

- Det kommer ikke til «å gå vekk» på grunn av «varmen», og vi ser nå en økt spredning av Wuhan-viruset over hele kloden. Vi vet fortsatt for lite om viruset til å kunne si når spredningen vil avta, sier Klein.

Sky News skriver at det mandag kveld er registrert 910 dødsfall i verden som er forårsaket av coronaviruset. 908 av dødsfallene har funnet sted i Kina.

På verdensbasis skal over 40 000 personer være smittet av viruset. Bare på søndag rapporterte Kina om 3062 nye virustilfeller. Flere enn 360 personer er smittet av viruset utenfor Fastlands-Kina.

DRONE «KJEFTER» PÅ FOLK: Kinesiske myndigheter har gått drastisk til verks for å forhindre ytterligere spredning av coronaviruset, melder statlig kinesisk tv. Video: Global News Vis mer

Tror virustoppen kommer

I likhet med andre eksperter kan ikke Klein gi noen prognose for når spredningen av Wuhan-viruset vil avta. Én ting er imidlertid USN-forskeren helt sikker på:

- Spredningen vil helt sikkert ikke avta så raskt som i april, sier han.

Begrunnelsen hans er enkel

- Sannsynligheten er stor for at vi ennå ikke har vært vitne til toppen av spredningen ennå, selv om både byen Wuhan og provinsen Hubei er helt nedstengt, sier forskeren til Dagbladet.

Etter toppen håper forskere og eksperter verden rundt at Wuhan-viruset vil oppføre seg som andre virus.

- Flertallet av virusene i verden i dag blir «snillere» etter hvert, og forekomsten av dem avtar etter hvert, som en bølge. Samtidig bygger flere og flere opp immunitet, sier Klein.

I sum betyr det en reduksjon i antall smittetilfeller, og til slutt en stans på spredningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer