Fød barn - få gratis hus

Lokale myndigheter sør i Russland tilbyr gratis bolig til par som får tre barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I landsbyen Ahtubinsk, sør i Russland, sitter Alexei Furik og prøver å administrere en fattig region. De som ikke flytter, føder ikke barn, og i fjor døde det 450 flere enn det ble født. Furik frykter for regionens framtid hvis avfolkingen fortsetter, og har satt i gang et oppsiktsvekkende program for å få folk til å føde barn.

Fød minst tre barn i løpet av fem år, så får dere gratis hus av oss, er tilbudet hans til regionens fertile krefter.

- Etter Sovjetunionens fall har vi mistet to prosent av befolkningen vår i året. Regjeringen og presidenten snakker ofte om problemet, men de gjør ikke noe. Derfor bestemte vi oss for å gjøre noe på egen hånd, sier Furik til den britiske avisa The Daily Telegraph.

De lokale myndighetene annonserte etter interesserte par i begynnelsen av 2002, og så langt har de fått ti par med på opplegget. Kravene er enkle. De må være under 30 år, fruktbare, og mannen må ikke misbruke dop eller alkohol. Får de tre barn i femårsperioden, er huset gratis. Får de bare to barn, må de betale halve huset selv, og blir det bare ett barn må de betale to tredeler av huset.

Så langt har avtalene båret frukter for begge parter. Fire babyer er allerede født, og flere av de resterende seks parene er gravide. Det er en enkel måte å skaffe seg gratis hus på i den fattige regionen.

- Vi har blitt tvunget til å avslå mange av søknadene i år, for vi har ikke mer penger igjen på budsjettet vårt, sier Irina Lesenko. Hun er ansvarlig for å finne husvære og å godkjenne søknadene.

- Men neste år håper vi å skaffe flere penger til prosjektet. Det er et stort behov her, sier hun.