Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fødelotteri

Tilbudet rundt helse og omsorg er ikke tilrettelagt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg er en mor til snart to. Jeg synes det er horriblet at vi i dag ikke har fått tilbake fødeavdeling på Aker Sykehus. Den avdelingen ble stengt i 2004 med regjeringens velsingelse, fordi fødselstallet sank. Men fødselstallet økte like etterpå. Fødeavdelingen er fortsatt ikke gjenåpnet, noe som gjør mange av Oslo`s fødene til brikker i et nærmest lotteri. Jeg vil ta meg selv som eksempel.


Jeg søkte først på Ullevål Sykehus, men ble overført til Asker Bærum Sykehus. Det ironiske er at jeg bor mindre enn 10 minutter unna Rikshospitalet. Jeg vil imidlertidlig si at jeg har blitt tatt godt i mot på sykehuset.

Jeg fikk vite noe som jeg synes er en urettferdig utsiling. Det er mange lavtlønnede, gjerne uten bil fra indre Oslo, som må føde på Asker Bærum Sykehus. Dette er meget urettferdig. For det følger ekstra kostnader med dette. Du må selv betale for transport til sykehuset, det er først når du skal føde du får refusjon fra NAV. Da må du ta taxi, tar du ambulanse må man da betale for det, med mindre det står på liv og helse. Jeg har en rekvisisjon som fastsetter en egenandel, man får to stykker. En til sykehuset når du skal føde, og den andre for når du skal hjem. Har man valgt fritt sykehusvalg får man en høyere egenandel, enn om sykehusvalget er vanglt for deg. De som har lett tilgjengelighet på bil, kan jo fort regne at det er billigere og lettere enn for de uten bil. Det er mange som føder i Oslo, og vi trenger et adekvat fødselstilbud til våre barn, det om du er fattig eller rik. Jeg vil tilbake til mitt eksempel, skal min samboer være over på sykehuset i de dager som man er der, koster det 300 kroner per dag. Man er på sykehuset 2-3 dager vanligvis. Det er ingen hensyn til hvor man bor hen. Og da igjenn, dette er noe som går utover de lavtlønnede som ofte må snu på krona for at ting skal gå rundt.

Jeg mener at i første rekke så må man se nøyere på de som skal føde etter bodsted, tilgjengelighet på bil, i noen tilfeller økonomi eller la fødene føde på private sykehus.I det lange løp mener jeg at man må gjenåpne fødeavdelingen på Aker sykehus, og utvide tilbudene på Ullevål og Rikshospitalet.

Jeg mener at det er mye press på de som jobber på fødeavdelingene de vil også det beste for oss og våre barn. Det er vel bedre at man har noen senger for mye enn for lite, da snakker jeg ikke om tomme avdelinger. Jeg såvel som mange andre har vel fått med seg tilstandene som er på St. Olavs Hospital i Trondheim, noe som fødene såvel som fagfolk. Dette er ikke et land som Norge verdig. Jeg mener at jeg har vært naiv. Helseminister Sylvia Brustad, som selv har et lite barn, har ikke gjort stort for oss andre mødre. Dette er ikke for å kritisere politisk, men jeg snakker fra en mor til en annen. Jeg lurer ofte på hva hun hadde følt hvis hun var i en annens mor sko som skulle føde. Jeg mener at det er uholdbart at fødene i Oslo nærmest blir dumpet over til sykehus utenbys, ikke skal få muligheten til å føde i Oslo. Barna er vår fremste investering til samfunnet, å la barna våres få et verdig fødetilbud er lite i forhold til hva de vil gi oss i senere tid.


Folketallet i Norge forøvrig øker og det må man ta stand for. Man snakker om kutt, kanskje man burde heller kutte i bonuser og millionøkninger til de på toppen og gi dem til oss som gir dem jobben. Dette er jo ikke noe nytt, som sagt øker folketallet, og da er det naturlig at budsjettene øker i takt. Noe annet vil ikke være noe annet enn umoralsk overfor våre barn, først og fremst.

MENING: Tilbudet for gravide bør bli bedre, mener Tanja Boman Foto: Scanpix
MENING: Tilbudet for gravide bør bli bedre, mener Tanja Boman Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media