Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Føder på Rikshospitalet

I likhet med sin svigerinne vil også kronprinsesse Mette-Marit føde på Rikshospitalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er veldig hyggelig, og vi er stolte over oppdraget, sier sjef ved kvinneklinikken, professor Thomas Åbyholm.

Han legger ikke skjul på at både han og de andre ansatte ved kvinneklinikken på Rikshospitalet er stolte over å få være med i januar når det kommer en liten prins eller prinsesse til verden.

Helt normalt

De involverte på kvinneklinikken har naturlig nok visst om dette før den gledelige nyheten ble offentliggjort fredag. Kvinneklinikken har ansvaret for oppfølging underveis i svangerskapet, i tillegg til selve fødselen med termindato 22. januar. Hvem som skal være kronprinsparets jordmor er foreløpig uklart.

- Det kan jeg ikke kommentere, sier Åbyholm.

Det han derimot kan si noe om, er at kronprinsesse Mette-Marit har vært i kontakt med kvinneklinikken, og at alt tyder på at svangerskapet forløper som normalt. Det bekreftes også i en pressemelding fra slottet.

Ikke venteliste

Rikshospitalet har flest fødsler i landet. Rundt 2.000 nedkommer hvert år nettopp her. Etter at det ble fritt sykehusvalg har Rikshospitalet økt i popularitet når det gjelder ønske om fødested.

- Vi har aldri hatt så mange fødsler som vi har nå, og det betyr lange ventelister, sier Åbyholm.

- Men kronprinsesse Mette-Marit slipper vel å stå på venteliste?

- Ja, det stemmer nok, humrer klinikksjefen.

Åbyholm er svært fornøyd med at kongefamilien igjen har valgt Rikshospitalet for den spesielle begivenheten, og han er også glad for at prinsesse Märtha Louise og Ari Behn var tilfredse med opplegget da Maud Angelica ble født.

Alternativt

Av alternative metoder kan Rikshospitalet tilby de fødende akupunktur, i tillegg til å legge til rette for gravide som ønsker å nedkomme uten smertestillende.

- Vi har 12 jordmødre som har ekstra utdanning innen akupunktur, forteller Åbyholm.

Nå er Mette-Marit i 12. svangerskapsuke. Det betyr at fosteret er omtrent 9 centimeter langt, og veier rundt 30 gram, skriver nettstedet barnimagen.no.

Rikshospitalet tilbyr også svangerskapskurs, men dette er mest aktuelt for førstegangsfødende, og Mette-Marit har derfor trolig ikke bruk for et slikt tilbud.

Topp standard

Kronprinsessen vil, som andre gravide, når hun kommer til 20. uke få tilbud om ultralydundersøkelse.

- Det vanlige er at man fra uke 20 går til kontroll én gang i måneden. Nest siste måned er det kontroll annenhver uke, og siste måned blir det kontroll hver uke, forteller Åbyholm.

Alt ved det relativt nye Rikshospitalet er i tipp topp stand til den kongelige fødselen, og klinikksjef Åbyholm lover at kronprinsparet skal bli tatt godt vare på når den tid kommer.

(NTB)