Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fødestua på Ullevål er stengt

Så mange som 10 personer kan være smittet av gule stafylokokker på fødeavdelingen ved Ullevål sykehus. I dag ble hele avdelingen stengt av sykehusledelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledelsen ved Ullevål sykehus bestemte seg i dag for å stenge fødeavdelingen etter at seks nyfødte er smittet av motstandsdyktige bakterier. Smitten kan være dødelig, men det er veldig sjelden. Legene ved Ullevål anseer døds-risikoen for de seks som er bekreftet smittet for ytterst liten.

Så langt er seks nyfødte smittet, og de ligger alle på isolat. Fem av dem er født for tidlig. Det er allerede gjennomført omfattende tester av både pasienter og personale ved avdelingen. Foreløpig er det ikke påvist smitte hos noen flere, men legene ved sykehuset opplyste på pressekonferansen i ettermiddag at de frykter flere er smittet. Så mange som 10 personer kan være smittet av gule stafylokokker ble det hevdet. 35 pasienter og barn er på avdelingen, og disse skal testes grundig.

Smitten ble oppdaget for tre uker siden.

Overføres

Syv barn blir i gjennomsnitt født ved Ullevål sykehus hvert døgn. Nå som avdelingen er stengt vil alle kvinner som sogner til Ullevåls fødeavdeling bli overført til andre sykehus. Rikshospitalet, Bærum sykehus og Sentralsykehuset i Akershus er blant de sykehusene som i ukene framover vil ta i mot pasienter fra Ullevål. Kun to kvinner som allerede ligger på sykehuset blir værende.

Tiltak iverksettes

Sykehusledelsen regner med at fødeavdelingen vil være stengt i en uke til 14 dager. Det er umiddelbart satt i gang flere tiltak for å utrydde bakterien som finnes på fødestua.

  • Avdelingen skal vaske ned med vann og sterke rengjøringsmidler.
  • Alle pasientrom skal behandles som isolat
  • Alle ansatte ved avdelingen skal testes grundig.
  • Hygienerutinene skal gjennomgåes, og eventuelt endres dersom det er behov.
  • Barn under 12 år får ikke besøke pasienter.
  • Hver pasient på avdelingen må bestemme seg for en person som kan få lov til å besøke avdelingen.

Smittekilde

Legene jobber nå på spreng for å finnne ut hvordan seiglivede gule stafylokokker tok seg inn på intensivavdelingen på Barnesenteret på Ullevål sykehus.

Sjansene for å finne smittekilden er svært vanskelig ettersom de første tilfelle av bakterien ble oppdaget for tre uker siden.

OPPGITT: Legene ved fødeavdelingen på Ullevål sykehus kjemper mot lumske bakterier som har innvadert sykehuset.