Fødselsdagsfest for Mandela forberedes

President Jacob Zuma forbereder sørafrikanerne for fødselsdagsfest for Nelson Maldela 18. juli.

HÅP I MØRKET: Utenfor sjukehuset i Pretoria tenner unge sørafrikanere lys og våker for frigjøringshelten Nelson Mandela. President Jacob Zuma ber dem forberede seg på fødselsdagsfest. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HÅP I MØRKET: Utenfor sjukehuset i Pretoria tenner unge sørafrikanere lys og våker for frigjøringshelten Nelson Mandela. President Jacob Zuma ber dem forberede seg på fødselsdagsfest. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRETORIA (Dagbladet): Tidligere president i Sør-Afrika, Nelson Mandela, ligger på et sjukehus i hovedstaden Pretoria i «kritisk, men stabil» tilstand. Folk strømmer til gata Cellier utenfor, henger opp minneord over sin leder og tenner lys for ham i kveldsmørket i kveld.

Fest 18. juli?
Samtidig minner presiden Jacob Zuma dem om å forberede seg til 95-årsdagen for deres nasjonalhelt 18. juli, torsdag om to og ei halv uke. Er han ikke døende likevel, som mange frykter og tror, eller er dette en form for taktisk, politisk utspill med ukjent formål?

- Vi ber alle sørafrikanere om å begynne å planlegge Madibas fødselsdag 18. juli, sa president Zuma i kveld.

- Vi må alle være i stand til å gjøre noe godt for menneskeheten på denne dagen, som en hyllest til vår tidligere president, fortsatte han.

Madiba er kjælenavnet til Nelson Mandela. Og i år vil han fylle 95 år, om han lever så lenge.

Tenner lys
Zuma takket alle for å ha Mandela i sine tanker og sine bønner. Og da takker han så godt som alle sørafrikanere, svarte som hvite, i tillegg til en utallig flokk i utlandet.

LYSENDE HÅP:Unggutten tenner lys for gamlingen som har gitt ham håpet for framtida. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
LYSENDE HÅP:Unggutten tenner lys for gamlingen som har gitt ham håpet for framtida. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Håpet er ikke slukket i Celliergata utenfor sjukehuset; i stedet har man tent lys i mørket. Særlig mange unge har kommet for å våke over den gamle lederen som brakte landet fra apartheid-regimet til et folkestyre for alle raser. Alt er stille og verdig ved en minnevegg, hvor folk har hengt opp alle slags hilsener til Madiba. Folk har kommet dit for å være med sin store helt til det siste.

På den andre sida av gata er det mer hektisk, blant alle journalistene som også våker døgnet rundt for å fortelle siste nytt om Mandelas helsetilstand. Men ingen der vet mer enn andre.

Bedring?
Mandela ble unnlagt på Mediclinic Hjertehospital i Pretoria 8. juni med en tilbakevendt lungebetennelse. Etter et besøk hos ham 23. juni sa president Zuma at hans tilstand hadde forverret seg, og hans kontor forberede folket på at Mandela kunne dø. Men de siste dagene har budskapet vært preget av håp, uten at Zuma eller andre har gitt nye og nøyaktige opplysninger om helsetilstanden.

Zuma sa i helga at han håpte Mandela snart kunne forlate sjukehuset og dra hjem. Hans tidligere kone, Winnie Madikezela Mandela, sa før helga at han var mye bedre enn noen dager før.

Hans egentlige helsetilstand vet bare noen få innvidde. Alle andre bare gjetter og tror de vet noe.

HÅPETS LYS: Det lyser i mørket for frigjøringshelten, og de unge glemmer ham ikke. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HÅPETS LYS: Det lyser i mørket for frigjøringshelten, og de unge glemmer ham ikke. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
SAMLING: De unge samler seg om landets helt. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SAMLING: De unge samler seg om landets helt. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer