Fødselsklemma

Unge kvinner i sin fruktbare alder hører ikke på doktor Gro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hva gjør etnisk norske oslojenter under 25 år når de blir gravide? Over halvparten tar abort, viser en studie fra 2000- 2002 som Ullevål universitetssykehus og Medisinsk fakultet, UiO, står bak. Det er altså flere aborter enn fødsler i den yngste kvinnegruppa. Gir tallet abortsjokk? Tja. Abortfrekvensen er høy. I gruppa 30- 39 år var det mer enn dobbelt så mange fødsler og halvparten så mange aborter som blant kvinner under 30. Det er klart, damene utover i 30-åra må forte seg før det er for seint.

DOKTOR GRO advarte oss (myndig og moderlig slik bare Gro Harlem Brundtland kan): Ikke vent med å få barn, jenter. Sett i gang før eggene deres ruster vekk. Men hører vi? Nei da.I forrige generasjon var du eldre førstegangsfødende hvis du fikk barn som 30-åring. I dag er gjennomsnittsalderen for førstegangsmamma 28,1 år. I Oslo er den rundt 30. Stadige flere bevisste karrierekvinner, fattige kunstnere, studenter og mange andre helt vanlige kvinner, tenker lite på bæsjebleier og babygrøt før 35+. Så når 40-åringene dukker opp i barnehagen på Oslo vest for å hente lille Sebastian, er det ikke mormor som kommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer