Fødselsklemma

Unge kvinner i sin fruktbare alder hører ikke på doktor Gro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva gjør etnisk norske oslojenter under 25 år når de blir gravide? Over halvparten tar abort, viser en studie fra 2000- 2002 som Ullevål universitetssykehus og Medisinsk fakultet, UiO, står bak. Det er altså flere aborter enn fødsler i den yngste kvinnegruppa. Gir tallet abortsjokk? Tja. Abortfrekvensen er høy. I gruppa 30- 39 år var det mer enn dobbelt så mange fødsler og halvparten så mange aborter som blant kvinner under 30. Det er klart, damene utover i 30-åra må forte seg før det er for seint.

DOKTOR GRO advarte oss (myndig og moderlig slik bare Gro Harlem Brundtland kan): Ikke vent med å få barn, jenter. Sett i gang før eggene deres ruster vekk. Men hører vi? Nei da.I forrige generasjon var du eldre førstegangsfødende hvis du fikk barn som 30-åring. I dag er gjennomsnittsalderen for førstegangsmamma 28,1 år. I Oslo er den rundt 30. Stadige flere bevisste karrierekvinner, fattige kunstnere, studenter og mange andre helt vanlige kvinner, tenker lite på bæsjebleier og babygrøt før 35+. Så når 40-åringene dukker opp i barnehagen på Oslo vest for å hente lille Sebastian, er det ikke mormor som kommer.

LAV TRYGD fører til aborter, mener professor Anne Eskild (Akershus universitetssykehus) i kronikken i Aftenposten tirsdag. Som kjent må damer gjøre seg fortjent til fødselspenger. Du må ha jobbet i minst seks av ni måneder for å oppnå full fødselspott. Kvinner under utdanning må nøye seg med engangsstønad på skrale 33 584 kroner, mens de med full lønn og høy inntekt kan cashe inn over en halv million.Trygdeordningene er best tilpasset kvinner nærmere 40. Biologien er best tilpasset at kvinner i 20-åra får barn. Eskild spør om det er rettferdig at kvinner med høy inntekt får mer enn kvinner med lav inntekt - for samme arbeid?

ABORT-TALLENE FORTELLER ikke bare om stram økonomi, men også om stor grad av frihet. Om moderne dilemmaer. Og manglende vilje til å ta valg: Skal jeg studere, ta den kule jobben eller reise i Asia? Best å satse på barnevennlig mann, spennende elsker eller best uten mann? Tror jeg egentlig på kjærligheten og A4-familielivet? Og når passer det egentlig å bli gravid? Vi tror vi er evig unge. Vi bestemmer oss stadig seinere. Til gjengjeld ombestemmer vi oss fort og skiller oss.

HØY UTDANNING gir flere fødsler og færre aborter. Jo mindre utdanning, jo flere provoserte aborter. Kvinner med universitets- og høyskoleutdanning tar sjeldnere abort enn kvinner med videregående skole eller mindre. Overrasket? Neppe. Men hvorfor er bare etnisk norske kvinner med i studien? Generelt tar kvinner med minoritetsbakgrunn like ofte abort som etnisk norske. Men de får som kjent flere barn og starter før eggstokkene synger på siste verset.PS: KrF er rystet over aborttallene. Nestleder Dagrun Eriksen vil gi alle mødre en engangsstønad på 120 000 kroner. Det finnes en stor, god pott som ligger gryteklar som heter kontantstøtten.