Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fødselspenger kun til hvite barn i fransk by

VITROLLES (NTB-AFP): Myndighetene i den ytre høyre-styrte franske byen Vitrolles betalte i dag for første gang ut fødselspenger etter rase. Den omstridte nye fødselspengeordningen i byen skal omfatte alle barn - unntatt de som blir født i svarte og arabiske familier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varaordfører Hubert Fayard fra partiet Nasjonal front overrakte 5 000 franc (6 150 kroner) til et fransk par som fikk barn i begynnelsen av januar.

Fylkesmannen reagerte straks med å be retten granske om den rasebetingede støtten er i overensstemmelse med fransk lov. Ordningen er blitt fordømt av politikere både til høyre og venstre. Journalister fikk ikke overvære seremonien i rådhuset.

Ordningen gjelder familier der minst en av foreldrene er av fransk opprinnelse, og familier fra andre EU-land. Den lokale opposisjonen har stemplet ordningen som rasistisk.

Nasjonal front har forsvart ordningen med å si at den er i samsvar med partiets prinsipp om «nasjonal forrang». Lederen for Nasjonal front, Jean-Marie Le Pen, sier at det er et grunnleggende prinsipp for partiet at «vi reserverer det franske folkets penger for franskmenn og deres familier.»

- Det er de som trenger å få mange barn, ikke utlendingfamilier, sier partilederen.

Nasjonal front vant valget i tre andre byer i tillegg til Vitrolles i 1995, og har blant annet innført sensur av publikasjoner på offentlige biblioteker. Partiet har også trakassert arrangører av kulturelle tilstelninger.

En domstol i Paris omstøtte i 1985 en ordning med bidrag under fødselspermisjon som bare gjaldt europeere.

GRATULERER:</B> En representant for den Nasjonal front-styrte byen Vitrolles gratulerer Veronique og Guy Delessert, som i dag ble de første til å motta fødselspenger etter en ny, svært omstridt ordning som bare skal gjelde hvite.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!