Født av jomfru Maria

Navn: Jesus Alder: 2007 år Yrke: Frelser

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi feirer hans fødselsdag i dag, men trolig har han ikke bursdag på julaften. For mange mener at Jesus ble født i september eller oktober. Det har aldri vært hyrder på Betlehemsmarkene nattetid, slik det står skrevet i juleevangeliet. I desember er sauene inne om natta på grunn av klimaet.

Trolig er han ikke 2000-årsjubilant heller. For mye tyder på at Jesus ble født seks eller sju år tidligere. Det er et historisk faktum at kong Herodes døde fire år før Kristus. Av frykt for Jesus ga Herodes ordre om å drepe alle guttebarn på to år. Dermed er vi allerede seks år før vår tidsregning.

Man kan tro på Jesus som Guds sønn eller ikke, men det er ingen tvil om at mannen har levd. Han står også omtalt i bøkene til den eneste samtidige som har skrevet historiebøker fra den tida, Josephus. Josephus omtaler Jesus som en helbreder og predikant fra Galilea.

Historien forteller oss at det var mange slike mirakelmenn i Galilea på den tida. I år 1999 har mange vanskelig for å tro at det er mulig å vekke opp folk fra de døde og gjøre vann til vin. Det er umulig å dokumentere at Jesus gjorde dette, bortsett fra at det står nedskrevet i Det nye testamentet.

Men det er liten tvil om at Jesus fra Nasaret var en stor ideolog. Han prekte et ikke-voldsbudskap i en tid der man levde etter filosofien «et øye for et øye, en tann for en tann». Han tok tak i hykleri og korrupsjon og refset mektige menn innenfor det religiøse establishment. Man blir ikke populær av slikt.

Jesus var egentlig utdannet tømmermann som Josef, hans stefar, eller egentlige far - som noen hevder. Han var vel bevandret i de religiøse skrifter, men han preket sitt budskap bare i noen få år. Bortsett fra Bibelens skrifter, vet man lite om korsfestelsen og himmelferden noe seinere samme år. Mange bøker er skrevet om Jesu endelikt. En teori går ut på at han ikke ble korsfestet, men dro til India. Den australske teologen og forfatteren Barbara Thiering hevder at Jesus ikke døde på korset, men at han fikk en spesiell slangegift som førte til at han bare havnet i koma.

Det mest spennende er kanskje om Jesus selv stiftet kristendommen, eller om hans disipler og tilhengere gjorde det. En teori går ut på at det etter Jesu død oppsto en maktkamp mellom broren Jakob og Paulus. Jakob ville fortsette sin brors lære som en reformert judaisme, mens Paulus ville internasjonalisere sin mesters lære gjennom å utbre den i Romerriket. Paulus vant maktkampen.