NYTT LIV: Denne lille jenta er født midt oppe i all elendigheten. Foto: Øistein Norum Monsen
NYTT LIV: Denne lille jenta er født midt oppe i all elendigheten. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Født blant ruiner og lik

Den navnløse jenta ble født dagen etter jordskjelvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| PORT-AU-PRINCE (Dagbladet) Jordskjelvet som rammet Haiti for over en uke siden krever fortsatt nye menneskeliv. Mangelen på legebehandling, mat og vann gjør at også de med mindre knusningsskader må gi tapt, ifølge Røde Kors-lege Trygve Søvik som behandler ofrene.

Men midt i håpløsheten av sammenraste hus, søppel, lik og avføring, kommer nye liv til verden.

På et sveitsisk sykehus i Haitis hovedstad Port-Au-Prince møter vi en liten jente som er under en uke gammel. Hun ble født dagen etter det kraftige jordskjelvet, og har ikke fått navn ennå.

— Barnets mor gikk rundt i gaten blant sammenraste hus og lette etter noen som kunne hjelpe henne med fødselen eller ta henne med til et sykehus. Men alle hadde nok med sitt, forteller Flenrisca Dieusiete, onkel til barnet.

Den førstegangsfødende barnemoren kunne ikke starte fødselen i sitt eget hus, ettersom det hadde rast sammen.

— Hun hadde ingen steder å gå og måtte derfor føde i gaten like ved ruiner av sammenraste bygninger og av døde mennesker, sier Dieusiete.

Familien er fra byen Carrefour, 6-7 kilometer utenfor hovedstaden. Dieusiete bar den vesle jenta i armene sine til det sveitsiske sykehuset i Port-au-Prince, slik at hun kunne få hjelp. Barnets far måtte være i Carrefour og ta seg av kona etter fødselen.

— Babyen er syk. Hun klarer ikke å tisse. Legene skal operere henne, men de forteller meg at hun vil klare seg, sier Dieusiete.

Han hjalp med å ta imot jenta da hun kom til verden.

— Det ble en tøff fødsel, men hun klarte det, sier Dieusiete, mens han stryker babyen over hodet.

Det er ikke mye helsepersonell å se på det sveitsiske sykehuset. Når det haster en lege forbi i gangen, spør vi ham om jenta vil klare seg.

—Ja, det vil hun. Jenta skal opereres så snart det blir hennes tur, sier legen før han løper vider.