Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Født for å redde storesøster

Fem uker gamle Adam er et genetisk utvalgt prøverørsbarn, født for å redde storesøster Molly som ville dødd uten en benmargstransplantasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske Molly Nash (6) lider av en sjelden og arvelig benmargsykdom, og var dødsdømt uten transplantasjon fra et genetisk perfekt søsken.

For å redde sin lille datter, satte Mollys foreldre igang en desperat kamp med leger, genetikk og medisinsk forskning som støttespillere, skriver Aftenposten.

Ut av 15 embryo fra Mollys foreldre, ble lille Adam valgt ut som den perfekte. Han var uten den arvelige sykdommen som truet søsterens liv, og hadde de rette genetiske egenskapene for en transplantasjon.

- Vi ønsket et friskt barn. Og det skader ham ikke å redde Mollys liv, sier mora Lisa Nash i følge VG.

Da Adam ble født, transplanterte legene celler fra navlestrengen hans til søsteren. Nå er det 85-90 prosent sjanse for at Molly vil overleve og leve et liv som frisk.

Ulovlig i Norge

I Norge er det ikke lov å forske på befruktede egg. Derfor ville teknikken, der hvert enkelt embryo testes, være ulovlig. I Norge må man vente til 10. svangerskapsuke for å kunne teste foster for dødelige sykdommer.

Nye etiske utfordringer

Testing av embryo reiser en del etiske spørsmål. Det positive er at i tilfeller der foreldrene er bærere av en arvelig sykdom, kan dette testes for tidligere og mora spares for ti ukers svangerskap og kanskje gjentatte aborter før foreldrene får et friskt barn.

- Men i tillegg kan foreldrene sikre seg at barnet har de rette arveanlegg slik at vev kan redde det syke individet. Dette reiser en ny etisk utfordring, sier professor Sturla Eik-Nes ved Nasjonalt Senter for Fostermedisin til Aftenposten.

Han mener så lenge at donor-barnet ikke skades, bør spørsmålet om denne type testing i hvert fall diskuteres.

<B>PERFEKT:</B> Lille Adam Nash er født for å redde storesøsteren Molly.