Født i går

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dagbladet hadde for et halvt år siden en serie om fødende kvinners situasjon i Norge. Og da dreide det seg om hvordan situasjonen for fødende var hele året. Stikk i strid med Soria Moria-erklæringen kunne Dagbladet dokumentere at fødende kvinner mange steder må reise opptil 30 mil for å føde og at en rekke fødestuer står i fare for å nedlegges. Fødetilbudet i Norge er truet av sentralisering, feriestengning og nedleggelser, skrev Dagbladets Hilde Schjerve.

I sommer har Den norske jordmorforening igjen ropt varsko. For mange fødeavdelinger har sommerstengt. Tilbudet til gravide er uforsvarlig, hevder foreningen. I tillegg er jordmortilbudet svært begrenset i byer og tettsteder. Særlig om sommeren. Det gjør situasjonen utrygg for mange som er på slutten av sin termin i sommermånedene og trenger råd og veiledning før fødselen. For det fødes faktisk barn i den store fellesferien også. Så mange som 87 prosent av Norges kommuner har jordmor kun i deltidsstilling. Et sivilisert samfunn sørger for at begynnelsen på livet blir best mulig for flest mulig. Kan det være så vanskelig?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer