Født med to hoder

Lille Rebeca er født med en av verdens sjeldneste fødselsdefekter. Nå vil leger prøve å fjerne det ekstra hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lille Rebeca Martinez ble født i midten av desember i fjor på et sykehus ved Santa Domingo i den Dominikanske Republikk, men hun er ikke helt som andre babyer. Hun ble nemlig født med et ekstra, underutviklet hode.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal et internasjonalt team av leger forsøke å operere bort det ekstra hodet førstkommende fredag, men operasjonen er risikofull og vil vare i minst tretten timer.

Denne fødselsdefekten er en av de sjeldneste misdannelsene et barn kan bli født med, og den oppstår idet den ene delen av en siamesisk tvilling ikke utvikles fullstendig.

Rebeca er ellers ved god helse, men det ekstra hodet må fjernes for at hjernen hennes skal kunne utvikle seg på normal måte, forteller Santiago Hazim, som er medisinsk direktør ved CURE internasjonale senter for ortopedisk spesialbehandling.

Misdannelsen, som går under navnet craniopagus parasiticus, er så sjelden at det kun finnes åtte dokumenterte tilfeller i hele verden, men ingen av disse er forsøkt operert for å korrigere misdannelsen, fortsetter Hazim.

«Parasittiske tvillinger»

Fenomenet med siamesiske tvillinger er en konsekvens av at prosessen hvor fosteret begynner å deles til to identiske tvillinger stopper opp, slik at tvillingene blir hengende sammen. Siamesiske tvillinger som henger sammen i hodet forekommer bare én gang per to og en halv milliarder fødsler, og utgjør to prosent av alle siamesiske fødsler.

Såkalte «parasittiske tvillinger» er altså et resultat av at den ene av de to identiske tvillingene plutselig stopper utviklingen i livmora, noe som gjør at en mindre og ufullstendig tvilling blir hengende ved den friske tvillingen, for eksempel i form av et ekstra hode, lem, torso eller som en fullstendig kropp uten vitale organer.

I Rebecas tilfelle er den parasittiske tvillingen, som Rebeca, født med svart hår, men har en mangelfullt utviklet hjerne og kun rudimentære ansiktstrekk.

Rebeca veide rundt tre kilo da hun ble født, og nærmer seg nå fire kilo - men det uutviklede hodet trekker bort næringsstoffer som kroppen hennes behøver for å utvikle seg videre, i tillegg til at det legger press på hjernen hennes.

Idealistiske leger

Operasjonen vil altså bli utført av et internasjonalt legeteam bestående av til sammen 18 leger, men ettersom Rebecas foreldre, Maria Gisela Hiciano og Franklyn Martinez, bare tjener rundt 1400 kroner i måneden har de ikke råd til å betale for utgiftene knyttet til operasjonen.

Legene utfører derfor operasjonen på idealistisk grunnlag, og sykehuset hvor operasjonen finner sted drives av CURE International, en non-profit-organisasjon med base i USA som blant annet forsyner utviklingsland med medisinsk og pyskisk hjelp til utviklingshemmede barn.

FØDT MED TO HODER: Lille Rebeca Martinez ble født med et ekstra, uutviklet hode. Nå vil leger forsøke å operere det bort.
LEVER SOM NORMALT:</B> Mamma Maria Gisela Hiciano mater Rebeca.