Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Født på flukt

ET STED I NORGE (Dagbladet): Samme dag som Fadime ble skutt og drept av sin egen far i Uppsala i Sverige, blir ei lita jente født et sted i Norge. Foreldrene hennes er «Aisha» fra Marokko og «Ola» fra Norge. De lever i skjul, på flukt fra «Aisha»s egen familie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gifter seg i utlandet

Vi treffer dem samme dag som hun kommer hjem med deres andre datter. Tross frykten og et liv bak låste dører, er de lykkelige nå.

- Jeg har fått oppfylt den største drømmen i livet mitt: Jeg har barn med ham jeg elsker, sier «Aisha».

- Det er en ære å få lov til å være gift med «Aisha». Det kan umulig finnes et flottere menneske enn henne, repliserer «Ola».

De visste ikke at de er et historisk ektepar i norsk samtid. Hvis vi skal stole på statistikken, er «Aisha» den første andregenerasjonsjenta med marokkansk bakgrunn som har giftet seg med en norsk mann.

- Faren min vet ikke at jeg er sammen med en norsk mann. Han vet ikke at vi giftet oss i fjor sommer og at vi har barn sammen. Hadde han visst det, hadde han gjort alt for å finne oss. Og da blir vi drept begge to. For min muslimske far er alle kristne undermennesker, sier «Aisha».

Vond barndom

De bor langt fra det flerkulturelle Oslo, og «Aisha» ville aldri våget å sette sin fot mer i hovedstaden. Skrekken for sine egne sitter dypt. Tidlig i tenåra flyktet hun hjemmefra, fra et hjem hun hevder var som et torturkammer.

- Jeg var nær ved å bli drept flere ganger som barn. Jeg kan ikke huske annet enn vold og angst. Jeg skulle kues til å bli ei lydig jente uten egne meninger og egen vilje. Jeg fikk ikke lov til noe som helst; ikke lese aviser, ikke se ut av vinduet hjemme engang - all «normal» atferd betraktet min far som horete. Jeg måtte gå tildekket fra barnsbein av. Ofte ble jeg låst inne hjemme og fikk ikke gå på skolen. Gymnastikk hadde jeg aldri, for da ville blåmerkene blitt åpenbart. Jeg skulle bare være en slave for familien, forteller «Aisha», som den dag i dag sliter med varige, fysiske skader.

Hun sier at da hun var 12 år gammel, planla faren å ta henne til Marokko for å gifte henne bort til en mann på rundt 40 år. Planen gikk i vasken, ettersom mannen ikke kunne betale prisen faren hadde satt på datteren sin.

De tar daglig sine forholdsregler. Først og fremst «Aisha». Alle vinduene har lås, og alle dører inkludert kjelleren har ekstra låser. Alle låser er i bruk hvis «Aisha» er alene hjemme, og hver kveld dobbeltsjekkes de samme låsene.

- Jeg er også oppe to til tre ganger hver natt for å se til datteren min. Jeg er redd for at hun kan bli kidnappet, sier «Aisha». Ekteparet har nå kjøpt en stor vakthund.

- Mitt største ønske er at «Aisha» skal kunne leve trygt, sier «Ola». Han har store vansker med å fatte at en far, som har bodd rundt 30 år i Norge, og en bror som er født her, kan ha slike «syke følelser», som han kaller det.

- Verdt prisen

De har bodd flere steder i Norge. En gang vegg i vegg med lensmannen, men heller ikke det ga «Aisha» trygghet. Hun sover aldri ei natt gjennom.

- Er alle forsakelsene dere har gjort for kjærligheten verdt prisen dere betaler?

- Jeg er overbevist om at det ikke finnes flottere jenter enn de som virkelig har vært undertrykte og som så bryter ut. De setter virkelig pris på frihet! Og «Aisha» vet at hun aldri får juling av meg, sier «Ola».

- Hadde jeg latt meg bli giftet bort, hadde jeg aldri fått oppleve en slik kjærlighet og ekte respekt. «Ola» kan jeg snakke med om alt. Han respekterer meg for den jeg er og gir meg kjærlighet. Alt dette, som er så verdifullt, hadde jeg ikke fått i et arrangert ekteskap med en marokkansk mann. Da skulle jeg vært hans tjenerinne, sier «Aisha».

Hun har følgende melding til menn som sin far og bror:

- Vil dere bo i Norge, så rett dere etter regler og verdier her, særlig i forhold til jenter og kvinner. Hvis ikke, reis hjem! sier hun, og legger til:

- Beklager hvis noen tror at jeg er rasist. Dette handler ikke om hudfarge, men om holdninger.

Gifter seg i utlandet

ALDRI ANGRET: Han er født kristen, hun er født muslim. De elsker hverandre, men ifølge Koranen er han forbudt for henne. De traff hverandre da hun var 16 og han 24 år. De har aldri angret, men frykter hver dag for sine liv.- Jeg er oppe to til tre ganger hver natt for å se til datteren min. Jeg er redd for at hun kan bli kidnappet, sier «Aisha».
Hele Norges coronakart