- Født på ny

HAUGESUND (Dagbladet): - Da vi fikk Ida Helene tilbake, var det som om hun ble født på ny, sier pappa Espen Eriksen (28).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er ikke skremt fra å føde flere barn, eller fra å få dem på Fylkessjukehuset i Haugesund. Jeg utelukker ikke at det blir flere. Men akkurat nå er vi bare veldig slitne. Jeg tror ennå ikke det har gått opp for oss hva som har skjedd, sier Eriksen.

Mamma hviler

Den nybakte pappaen møter pressen utenfor huset sammen med Idas bestemor, Marit Helene Hetland (48). Det er fra henne Ida Helene har fått mellomnavnet sitt. Bak den frodige hagen, inne i det røde huset i skogen utenfor Haugesund sentrum, ligger mamma Hedvig Elise Hetland (24) sammen med babyen og slapper av etter at en fotoseanse kom på toppen av alle anstrengelsene.

Sakte gjenforteller de den dramatiske historien om deres førstefødte datter som forsvant.

Mandag morgen er stemningen god i Ramsdalsvegen, hvor besteforeldrene Geir Terje og Marit Helene Hetland bor. Besteforeldrene på farssiden, som bor i Sunnhordland, er på vei til Haugesund for å se sitt første barnebarn for første gang. Hedvigs tre søsken gleder seg også.

Mormor koker kaffe, gjør klar kakene og setter det norske flagget ut på altanen. Her skal det feires.

Møtte babytyven

Og slik begynte dramaet:

Klokka har passert halv ti om formiddagen når pappa Espen trasker inn i vestibylen på Fylkessjukehuset i Haugesund. Der passerer han en kvinne i grønn treningsdress og en mann som er på vei ut med et barn i en bag og en tom babykorg som de triller ved siden av seg. Hadde han bare visst at kvinnen var en babytyv og det var hans datter hun bar på.

Vel oppe på barselavdelingen går det ei tid før Espen forstår at babyen er borte. Mamma Hedvig er inne på badet og steller seg for hjemreisen, og Espen regner med at hun har barnet. Etter hvert går det opp for han.

Mareritt

- Jeg skjønte det ikke. Først var jeg irritert over at vi ikke fant henne. Etter hvert sank det i oss at hun måtte ha blitt tatt. Jeg syntes det hørtes så dumt ut å si til Hedvig at «ungen er borte», men det var akkurat det jeg måtte gjøre. Vi falt helt sammen.

En jordmor slo alarm. Det ble ringt hjem til Hedvigs foreldre, som også hadde problemer med å forstå hva som hadde skjedd. Så fulgte nærmere åtte timer med uvisshet, med hele familien samlet på sykehuset.

- Det hadde vært en tøff fødsel, og Hedvig var sliten. Så forsvant barnet - det var helt uvirkelig. Det svingte mellom oppgitthet og håp. Vi visste ingenting, ikke engang om Ida Helene var i live, forteller Espen Eriksen.

- Mandag var et mareritt av en dag. Et våkent mareritt, sier bestemor Marit Helene.

Sprettet champagnen

Desto større var gleden da de fikk Ida Helene tilbake om kvelden. Og etter jubelscenene på sykehuset bar det hjem til Ramsdalsvegen. Først besteforeldrene, deretter foreldre og barn.

- Vi satt som zombier i én time mens vi ventet på dem. Så sprettet vi champagnen. Ida Helene ble sendt fra fang til fang, forteller mormor.

Kvinnen som stjal babyen, påførte foreldrene deres livs største redsler. Likevel bærer ikke familien nag til kvinnen.

- Vi har ingen grunn til å være sint på henne. Hun stelte godt med babyen og er sikkert bare en kvinne som har veldig lyst på barn selv. Det eneste som betyr noe, er at vi har fått Ida Helene tilbake. Nå er vi bare helt i himmelen, sier Espen Eriksen.

Vil fortelle Ida

I går tok familien sine første skritt på veien tilbake til en normal tilværelse. Nå vil de ha fred og ro. I likhet med Hedvigs mor, er samboerparet sykepleiere av yrke. Kanskje skal de gifte seg snart, kanskje blir det flere barn.

- Dette går bra, vi skal legge det bak oss. Jeg tror dette er en historie vi kommer til å le av en gang. Og Ida skal få vite hva som skjedde med henne. Jeg ser ingen grunn til å holde dette hemmelig, sier Eriksen.

Den nybakte faren er fullt klar over at han og Hedvig Elise Hetland har grunn til å bli overbeskyttende foreldre.

- Vi har fått en vekker. Nå tør jeg nesten ikke å ta øynene fra henne, sier Eriksen.

- Liten Ida skal bli passet godt på, sier bestemor Marit Helene Hetland med et stort smil.

ENDELIG SAMMEN: Hedvig Elise Hetland og Espen Eriksen er lykkelige foreldre til Ida Helene. -Jeg tør nesten ikke ta øynene fra henne, sier pappa Espen.