Født til å rocke

Norske barn kan nå kjefte på bikkja på samisk. Selvsagt skal The Blacksheeps fra Nesseby vinne den nordiske MGP finalen i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Oro jaska, beana» – ti stille, hund – har ungene ropt til hverandre i høst og følt seg kule. I morgen skal vi heie på en rockelåt om ei feit bikkje med høyt blodtrykk; hunden «Camilla som hadde dilla på sild og tortilla». Bandmedlemmene er ubesudlet, sjarmerende, skikkelig gode og veldig unge. De fire tenåringene kommer fra Nesseby – så langt nord og øst vi kommer her. Læreren lærte dem tre grep, de øver på Karlebotn skole. De har energi og kule gitarriff. Og dæven for en stemme på vokalisten. Sjekk ut The Blacksheeps som covrer Yeah Yeah Yeahs.

VI BEFANT OSS i Oslo Spektrum i september, på finalen i Melodi Grand Prix junior. Dit går man ikke for musikalske opplevelser, men for å være grei mot barna. Gjengen vår på tribunen besto av fire elleville småjenter og en gutt på ti. Årets sanger var typisk MGP jr, rett ut av barnepop-kverna. Så hopper plutselig de unge rockerne fra Finnmark på scenen, og da ble det andre rockeboller: Dette er jo skikkelig bra!

BARN BLIR hjernevasket av mye drittmusikk. Men i år vant de beste. Det bør de også gjøre i morgen kveld, konkurrentene når dem ikke til knærne, og jeg har lidd meg gjennom alle bidragene.

The Blacksheeps tok alle med storm. De ble B-listet av P3 og besøkte Anne Grosvold sist fredag. På skjermen framstår vokalisten Agnete Kristin Johnsen (14) som en fiks ferdig frontfigur. .

MIN BEGEISTRING skyldes også at Agnete og de to andre jentene i bandet er naturlige, normale jenter. Det er jo slike jenter mødre (og fedre?) vil ha, ikke sant? Ikke slike spjåkete Paris Hilton-imitasjoner. Samtidig er jentene veldig kule. Rett og slett små stjerner. Kidsa har attpåtil god musikksmak, med nevnte Yeah Yeah Yeahs og Wolfmother blant favorittene. Det er håp for framtida.

AGNETE MED DEN fantastisk fine stemmen har joiket siden hun var liten, hun har lært det av mamma og pappa. De kaller seg ikke et samisk band. Men norske barn synes uansett at samisk er et kult språk. 2008 har vært et godt år for samiske bidrag i norsk populærkultur, med rapperne Duolva Duottar blant vårenes mest profilerte i «Norske talenter» og bandet Alit Boazu, og selvsagt publikumssuksessen «Kautokeino-opprøret» på kino. Mangfoldsåret ble full pott for samisk kultur, om ikke så veldig mye annet.

DET ER LOV å være begeistret, også for pur unge rockere. Dette er skikkelig bra. PS: Hvis den fæle, finske fotballsangen med The Footboys vinner i morgen, blir vi skikkelig, skikkelig sure.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer