Født til forskjeller

Enebarn, storesøster, lillebror eller midt-i-mellom? Forskerne mener plassering i søskenflokken former oss. Søskenparet Minken og Lage Fosheim er ikke i tvil om sine roller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ble den fornuftige storesøsteren, mens Lage var den søte og umulige lillebroren, røper Minken.

Da Lage var fem år satte han seg i en maurtue, og satt der til baken var full av maurstikk. Årsaken til selvpiningen var selvsagt at storesøster Minken nektet ham å sette seg i maurtua.

Tok ansvar

For som en ekte lillebror gjorde Lage ofte det motsatte av det storesøster sa. Knappe to år skiller Minken og Lage. De har alltid hatt et spesielt nært søskenforhold.
- Før passet jeg på at Lage gjorde lekser, og tok ansvar. Men jeg sladra ikke! Jeg er fremdeles storesøster, men på en annen måte. Nå lager jeg familiemiddag, og Lage kommer ubedt hjem til meg for å holde vorspiel, forteller Minken.

Hun kjenner seg igjen i beskrivelsen av den moderlige storesøsterrollen, og mener Lage ofte dro nytte av lillebrorsjarmen.

Maktposisjon

At storesøster er ansvarlig og moderlig, er ikke bare en myte, men også en sannhet, mener forskere. Den danske psykiateren Oluf Martensen-Larsen slår i boken «Familiemønster og personlighet» fast at storesøster er den fødte leder. I 40 år har Martensen-Larsen studert drøyt 15000 menneskers slektsbakgrunn.

Konklusjonen er at plass i søskenflokken betyr mye for både yrkesvalg, hvem du forelsker deg i og hvordan du opptrer i et forhold.

Yrkesvalg

Den franske forskeren Frank J. Sulloway framhever i boka «Born To Rebel» at plass i søskenrekken virker inn på yrkesvalg. De førstefødte er oftest lojale mot foreldrene og målbevisste.

Jo lenger ned i søskenflokken du kommer, dess større sjanse for at du blir radikal og opprørsk.