Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Født til rikdom - ble gjeldsslave

Einar Christopher Nagell-Erichsen (44) var god for en milliard i formue. Nå lever han på nåde fra bankene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seinest for vel et år siden, 25. mai i fjor, skålte Nagell-Erichsen lykkelig i champagne over sin investering i cruiseskipet «The World», da dåpen fant sted i Venezia. Det er definitivt hans dårligste investering. Det antas at Nagell-Erichsen har tapt nærmere 150 millioner på sin eierandel i skipet og kjøp av en av de største luksusleilighetene.

Nagell-Erichsen er født til rikdom. Som en av de største arvingene til Schibsted-konsernet fikk han over en halv milliard kroner cash da han solgte aksjene i 1996. Dermed ble han over natta også finanskjendis.

I LØPET AV VÅREN

ble han satt under administrasjon av bankene. Nå er det Nordea-direktøren Birger Harneshaug som styrer butikken, det vil si de to morselskapene, Meridian og Legan Forvaltning.

- Vi har inngått avtale om å realisere en styrt nedtrapping av virksomheten, men har ikke kommet så veldig langt. Ingenting er solgt ennå, og selskapene er operative, sier en ordknapp Birger Harneshaug.

Under Meridian ligger «døtrene» Kvitfjell Utvikling, Hotell Holding (Karl Johan), Hopsborg (stutteri), Winge Reisebureau, Kino 1 Gruppen og Radio Kristiania. Under Legan Forvaltning ligger Munkebakken og Borre golfbane. Bare de to morselskapene hadde i 2001 over 365 millioner kroner i gjeld. Hvor stor gjelda er totalt i dag, vet bare bankene som har avslørt tapsslukene i et konglomerat av selskaper.

NÆRMEST ALENE

sitter Einar Chr. Nagell-Erichsen igjen i den gedigne eiendommen i Fornebuveien 41, som har vært Meridians kontorer på Lysaker. Den skal nå selges.

Telefonen ringer hos Meridian før den tas. Av «Einar». Vi spør om intervju.

- Dette vedgår ikke resten av verden. Derfor kommer jeg ikke til å uttale meg. Jeg synes mediene har skrevet mer enn nok om meg og mine selskaper. Dette er en langsiktig prosess, er det eneste Einar vil fortelle Dagbladet.

Han og kona Unni og barna bor i Oslos kanskje dyreste bolig, Munkebakken på Snarøya. Den er taksert til 175 millioner, er på 70 mål og har en strandlinje på 500 meter. Nagell-Erichsen ga 40 millioner for den i 1997, men har kostet på minst like mye.

- VI HAR FÅTT INN FLERE BUD,

sier kjendismekler Petter Andreas Poppe i Aktiv Eiendomsmegling til Dagbladet.

- I løpet av et år er den solgt, men vi har jo fem år på oss og ingen hast. Vi er i forhandlinger med flere interessenter, men så spesielle objekter selger man ikke om prisen ikke er riktig.

- Er det privatpersoner eller firmaer som har levert bud?

- Det er interesse i begge leirer. Men det er iallfall ikke aktuelt å selge til den amerikanske ambassaden, slik det har vært spekulert på, sier Poppe. Det er ikke aktuelt å vise bilder fra interiøret så lenge Nagell-Erichsen med familie bor der selv.

- Jeg kan bare si at denne eiendommen har en super standard hele veien. Alt arbeid har skjedd i samsvar med riksantikvaren.

EN SOM IKKE ER ENIG

i den karakteristikken, er Alexandra Huitfeldt (62), en annen Schibsted-arving, tremenning til Einars avdøde mor Tini.

- Munkebakken er en koloss som minner meg om en trafostasjon. Den er verdifull bare fordi den ligger der den ligger. Som bolig for en familie er den jo ikke noe passende. Semb (Hovedgård, red.anm.), derimot, er aldeles nydelig. Vi får bare håpe at han slipper å gå fra den, sier Alexandra fra sitt feriested på Tjøme, også hun til vanlig bosatt på Snarøya.

- Einar er en utrolig flott fyr, snill og hundre prosent ærlig. Og han har aldri satt andre mennesker i forlegenhet. Han er snill, ja, kanskje litt for snill, hvis det går an, da. Han vil alltid hjelpe hvis noen får problemer.

- Nå har han selv store problemer?

- Ja, men det er bare hans egne penger som har gått tapt. En bank går jo inn i et samarbeid med åpne øyne, enten for å tjene eller tape penger. Det er bare Einar selv dette går utover, sier Alexandra Huitfeldt.

HUN BEKREFTER

at Nagell-Erichsen har et meget nært forhold til Semb Hovedgård i Horten. Gården er i topp stand, med et stutteri hvor hestene står i en stall med gummi på golvet og med et afrikansk treverk som er hardt, renser lufta og avgir olje som gjør at hestene ikke gnager. Nå trues dette av skattefuten, som har et momskrav over 18 millioner overfor selskapet Hopsborg. På gården ligger også Borre golfbane.

- Semb Hovedgård er ikke til salgs, sier mekler Poppe. Men Gjensidige NOR har to pant på til sammen 50 millioner i gården, og dermed er gårdens skjebne avhengig av hvordan gjeldssaneringen for øvrig går.

ALPINANLEGGET

og GudbrandsGard hotell i Kvitfjell er den investeringen som Einar Chr. Nagell-Erichsen er mest kjent for. Og selv om han i vinter måtte selge begge deler til norskamerikaneren Bjørn E. Borgen for å unngå konkurs, vil han for alltid være populær i Ringebu kommune.

- Vi har bare positive erfaringer med Nagell-Erichsen. Og vi har fremdeles mye med ham å gjøre, ettersom han fortsatt er involvert i ei hyttegrend, golfbanen, hestesenteret, Kvitfjell Aktiv og Kvitfjell Booking, sier ordfører Anders A. Fretheim.

En merkestein etter Nagell-Erichsen står imidlertid i fare for å bli flyttet til Steinkjer eller Lillehammer: 42 malerier av Jakob Weidemann som de siste somrene har vært utstilt i prestegården, som Nagell-Erichsen har pusset opp for tre millioner.

- Alt det Einar har gjort, er så ordentlig og fantastisk fint.

SOM EKSEMPEL

på hans posisjon i Ringebu kan nevnes at hans økonomiske problemer ble tema i et kommunestyremøtene.

- Vi var enige om å overbringe ham en hilsen. Jeg ønsket ham lykke til, og fortalte at vi i kommunen føler med ham i en vanskelig tid, sier ordfører Fretheim.

Ifølge nære venner er det ikke de økonomiske problemene rundt Einar Chr. Nagell-Erichsen som plager ham mest. Det er dommen i Oslo tingrett, der han ble dømt for innsidehandel til ett års fengsel. Dommen ble anket.

- Å bli et offer for nedgangstider, er én ting. Å bli stemplet som kriminell, er langt verre. Derfor betyr det så mye for Einar å få renvasket seg, sier en venn.

TIL SALGS: Munkebakken på Snarøya er taksert til 175 millioner kroner - Oslos dyreste enebolig. Nagell-Erichsen har investert minst 80 millioner i kjøp og oppussing. Nå skal den selges.
KVITFJELL: <P> Einar Chr. Nagell-Erichsen bygde seg hytte i Kvitfjell, som sto ferdig til OL i 1994. Han leide den ut til det amerikanske alpinlaget som tok gull i utfor.
HEDERLIG: - Jeg kan både le og gråte sammen med Einar. Han er bare verdens snilleste, sier Alexandra Huitfeldt. Her sammen med sin mann, Johan Thidemansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!