Født uten øyeepler

Familien fra Bergen krever 6-8 millioner kroner fra Haukeland sykehus. De mener cellegiften faren fikk kan være årsaken til de store misdannelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gutten, som nå er fire år gammel manglet blant annet øyeeplene, skriver Bergens Tidende. Nå går familien til sak mot Vesta Forsikring, som var forsikringsselskapet til Haukeland sykehus i 1997, da faren gikk på cellegiftkuren.

Saken starter i Bergen tingrett mandag.

- I denne rettssaken vil det bli fastslått om Vesta, på vegne av sykehuset, har erstatningsansvar. Dersom det blir fastslått at de har ansvar, vil vi kreve en erstatning på mellom 6 og 8 millioner kroner på vegne av gutten, sier advokat Bjørn Lillebergen, som representerer fireåringen og hans familie.

Prinsipiell

Saken er spesiell og prinsipielt viktig. Dessuten reiser den særskilte juridiske problemstillinger, påpeker Lillebergen.

Barnets sak kan nemlig ikke behandles av Norsk Pasientskadeerstatning, fordi denne instansen bare kan behandle erstatningssaker for skader påført den enkelte pasient. I denne saken er det snakk om skader påført et foster.

Det er nærmere fem år siden at faren til den lille gutten ble behandlet med cellegiften Sendoxan på Haukeland sykehus. Personer som blir behandlet med Sendoxan skal få beskjed om at de under behandlingen i tre måneder etterpå må unngå graviditet på grunn av fare for misdannelser. Dette gjelder både menn og kvinner. Pasientene skal også få beskjed om at bruk av Sendoxan kan føre til nedsatt evne til å få barn.

Uenige om informasjon

Vesta Forsikring og Haukeland sykehus mener at faren både fikk den nødvendige informasjon, og at det ikke er bevist at det var bruken av Sendoxan som førte til skadene på fosteret.

Familiens advokat er ikke enig

- Ut fra journalen til faren er det klart at han fikk informasjon om at bruk av Sendoxan kunne føre til nedsatt fertilitet, men han mener at han ikke fikk informasjon om at han måtte unngå å gjøre sin kone gravid i denne perioden. Hva slags informasjon han fikk, og i hvilken grad legene sørget for at han forsto informasjonen, blir et sentralt tema i retten, sier Lillebergen.

Fireåringens foreldre har ytterligere to barn, som begge er friske. Begge disse barna er unnfanget før faren ble behandlet med Sendoxan, ifølge Bergens Tidende.

(NTB)