Fødte - og ble blind

En sykehustabbe gjorde at 30 år gamle Ann-Kristin Evensen havnet i koma og ble blind under fødselen av vesle Jahn-Erik (4). Hun vet ikke hvordan sønnen ser ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ/IBESTAD (Dagbladet): - Nei, jeg vet ikke hvordan han ser ut. Det sies at jeg fikk et glimt av ham før jeg falt inn i koma, men det kan jeg ikke huske, sier Ann-Kristin Evensen fra Hamnvik i Troms til Dagbladet.

Det var i juni 1999 at den ressurssterke kvinnens liv ble snudd på hode. Underveis i fødselen fikk den tidligere hjelpepleieren akutt svangerskapsforgiftning, og det måtte full narkose og hastekeisersnitt til. Men på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø hadde noen koplet feil. Det gjorde at den fødende Hamnvik-kvinnen ble liggende flere minutter med ansiktsmaske på uten oksygen. Resultatet var at hun ble blind, fikk sterkt nedsatt finmotorikk i fingre og svekket taleevne.

Et annet liv

Umiddelbart etter fødselen ble Ann-Kristin holdt i koma. Noen dager seinere ble hun vekket, men noe var i veien:

- Jeg klaget visst over dobbeltsyn, forteller 30-åringen.

Rett etter gikk hun av seg selv inn i koma. Først seks uker etterpå - i august 1999 - våknet hun. Til det hun selv beskriver som «et annet liv»:

Et liv uten syn, uten gange og uten tale. Sakte, men sikkert har hun kjempet seg tilbake til et så normalt liv som mulig. Likevel er hun erklært 100 prosent invalid. Hun klarer å dusje sønnen sin, men det er også alt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.