Fødte - og ble blind

En sykehustabbe gjorde at 30 år gamle Ann-Kristin Evensen havnet i koma og ble blind under fødselen av vesle Jahn-Erik (4). Hun vet ikke hvordan sønnen ser ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ/IBESTAD (Dagbladet): - Nei, jeg vet ikke hvordan han ser ut. Det sies at jeg fikk et glimt av ham før jeg falt inn i koma, men det kan jeg ikke huske, sier Ann-Kristin Evensen fra Hamnvik i Troms til Dagbladet.

Det var i juni 1999 at den ressurssterke kvinnens liv ble snudd på hode. Underveis i fødselen fikk den tidligere hjelpepleieren akutt svangerskapsforgiftning, og det måtte full narkose og hastekeisersnitt til. Men på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø hadde noen koplet feil. Det gjorde at den fødende Hamnvik-kvinnen ble liggende flere minutter med ansiktsmaske på uten oksygen. Resultatet var at hun ble blind, fikk sterkt nedsatt finmotorikk i fingre og svekket taleevne.

Et annet liv

Umiddelbart etter fødselen ble Ann-Kristin holdt i koma. Noen dager seinere ble hun vekket, men noe var i veien:

- Jeg klaget visst over dobbeltsyn, forteller 30-åringen.

Rett etter gikk hun av seg selv inn i koma. Først seks uker etterpå - i august 1999 - våknet hun. Til det hun selv beskriver som «et annet liv»:

Et liv uten syn, uten gange og uten tale. Sakte, men sikkert har hun kjempet seg tilbake til et så normalt liv som mulig. Likevel er hun erklært 100 prosent invalid. Hun klarer å dusje sønnen sin, men det er også alt.

- Jeg klarer å passe på ham litt alene, men over lengre stunder går det heller dårlig. Jeg greier ikke å kle på ham for eksempel, sier Ann-Kristin. Hun ler:

- Han er så opptatt av jeg ikke kan se, for han ser jo pupillene mine. Men det er vanskelig å forklare sånt til en fireåring.

- Bitter

UNN la seg umiddelbart flat etter tabben, og Norsk Pasientskadeerstatning tilkjente familien rundt tre millioner kroner. Men det strekker ikke til for omveltningene skaden har skapt, mener familien. Livet kan aldri bli det samme, og i neste uke møtes partene i Trondenes tingrett.

Blant annet må familiens bolig ombygges, og Ann-Kristin trenger en bil med plass til en eller flere ledsagere, og som er tilpasset rullestol.

- Jeg er bitter på dem som gjorde feilen, sier Hamnvik-kvinnen, som har personlig assistent i det daglige. Samboeren Odd-Erik Jacobsen (39) er også hjelpepleier. Det er han glad for.

- Det har vært nyttig i hjemmet, og også nyttig i forhold til at vi har visst hvilke rettigheter vi har. Helsevesenet er ikke flink nok til å opplyse om slik i kjølvannet av slike saker, sier han.

Parets sønn er foreløpige erklært frisk, men ingen vet hva framtida bringer. Og om den forferdelige fødselen også kan ha hatt innvirkning på ham. Derfor følges Jahn-Erik opp tett.

- Så vidt vi vet er det ikke noe galt. Vi håper at det skal gå bra, sier Ann-Kristin Evensen.

Tøff rettssak

Avviket mellom det Hamnvik-familien er tilkjent, og det de faktisk har behov for, er ifølge familiens advokat, Steinar Winther Christensen, på 2,5 millioner kroner.

- Erstatningen hun er tilkjent er altfor lav i forhold til de behov denne skaden har skapt. Det er en intellektuelt klar, men sterkt pleietrengende kvinne jeg representerer, sier han.

Det blir en tøff kamp i Trondenes tingrett kommende tirsdag. Ifølge Harstad Tidende taper sjelden Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) slike saker.

- Det skyldes at nemnda som har vurdert saken er sammensatt av både leger og jurister, og dermed er det sjelden at retten overprøver deres vedtak, sier NPE-advokat Ole Andresen til avisa.

INGEN ØYEKONTAKT: Ann-Kristin Evensen har aldri hatt øyekontakt med sønnen Jahn-Erik (4). Livet er snudd opp ned for henne og ektemannen Odd-Erik Jacobsen (39).