Fødte Andreas' barn etter at han ble drept

Andreas Nilstad (22) ble knivdrept på halloween-nachspiel, like etter at han fikk vite at kjæresten Line ventet barn.

DREPT:  Andreas Nilstad og kjæresten Line hadde nylig funnet ut at de ventet barn da Andreas ble drept natt til 30. oktober 2011. - Å miste Andreas har vært forferdelig vanskelig for Line, men samtidig har hun blitt mor, og det har gjort henne godt oppi det hele, sier familiens bistandsadvokat Benedict de Vibe til Dagbladet. Foto: Privat, etter tillatelse fra bistandsadvokat Benedict de Vibe
DREPT: Andreas Nilstad og kjæresten Line hadde nylig funnet ut at de ventet barn da Andreas ble drept natt til 30. oktober 2011. - Å miste Andreas har vært forferdelig vanskelig for Line, men samtidig har hun blitt mor, og det har gjort henne godt oppi det hele, sier familiens bistandsadvokat Benedict de Vibe til Dagbladet. Foto: Privat, etter tillatelse fra bistandsadvokat Benedict de VibeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Mandag starter straffesaken mot den 23 år gamle mannen som er tiltalt for å ha knivstukket både Andreas Nilstad (22) og Marius Løken (23) flere ganger i en leilighet i Pilsestredet i Oslo natt til 30. oktober 2011.

Nilstad døde av skadene han fikk denne natta, mens Løken overlevde etter at han greide å stoppe en drosje som fikk fraktet ham til legevakten. Han ble ifølge tiltalen knivstukket både i hodet, halsen, brystet og ryggen.

Nilstads kjæreste, Line, er en av dem som skal vitne under rettssaken. Hun var gravid da Nilstad ble drept, og fødte hans datter 12. juli i fjor.

Det opplyser bistandsadvokat Benedict de Vibe, som snakker på Lines vegne til Dagbladet. Han har også gitt Dagbladet tillatelse til å bruke bildet av Line og Andreas.

- Line og Andreas var akkurat blitt oppmerksomme på graviditeten da han ble drept, sier de Vibe, som også representerer Nilstads foreldre under rettsaken.

- Barnet likner faren Å miste Andreas har vært forferdelig vanskelig for Line, men samtidig har hun blitt mor, og det har gjort henne godt oppe i det hele, forteller advokaten.

- Barnet er ei jente som hun ser masse av Andreas i, og det gjør godt og vondt på samme tid. Datteren er ei solstråle som har kommet inn i livet hennes, og det er hun veldig glad for. Line har fortsatt mye kontakt med familien til Andreas, som synes det er fantastisk at de midt i denne ulykka har fått dette barnebarnet, sier de Vibe.

Line var ikke vitne til noe den natta kjæresten ble drept, men aktor ønsker likevel at hun skal vitne for å tegne et klarerer bilde av hvem Andreas Nilstad var, forteller de Vibe.

GRUER SEG:  23-åringen som er tiltalt for å ha knivstukket de to kameratene mener selv at han ikke var tilregnelig da drapet og drapsforsøket skjedde. Han gruer seg til å se de andre involverte i saken når rettssaken starter på mandag, og til å repetere det som skjedde drapsnatta, opplyser hans forsvarer Harald Stabell. Foto: Privat
GRUER SEG: 23-åringen som er tiltalt for å ha knivstukket de to kameratene mener selv at han ikke var tilregnelig da drapet og drapsforsøket skjedde. Han gruer seg til å se de andre involverte i saken når rettssaken starter på mandag, og til å repetere det som skjedde drapsnatta, opplyser hans forsvarer Harald Stabell. Foto: Privat Vis mer

- Hun er innstilt på å bidra til å kaste lys over hvordan Andreas var som person, men synes det blir tøft å være i retten og forholde seg til tiltalte i samme sal, sier han.

- Tiltalte gruer seg Da politiet ankom bygården i Pilestredet den natta Andreas Nilstad ble drept, ble de møtt av et gruoppvekkende åsted der tiltalte hadde skrevet «GUD» med sitt eget blod på veggen i inngangspartiet.

Han var en nær venn av både Løken og Nilstad, og har sittet i varetekt siden høsten 2011. Ifølge sin forsvarer Harald Stabell ser 23-åringen nå fram til å endelig få saken opp i rettssystemet.

- Han er godt mentalt forberedt på det som vil skje, men gruer seg til å se de andre involverte i saken, og til å repetere det som skjedde, sier Stabell til Dagbladet.

Tiltalte var innlagt på Dikemark psykiatriske sykehus i ukene etter hendelsen, men ble etterhvert overført til fengsel. Siden har fire ulike rettsakkyndige vurdert 23-åringen, og et sentralt spørsmål under rettssaken vil bli om retten anser ham som strafferettslig tilregnelig, eller ikke.

Erkjenner handlingene Mens statsadvokaten har tatt ut tiltale på straff, mener forsvareren og 23-åringen selv at tiltalte var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

- Han erkjenner handlingene, men husker bare bruddstykker av det som skjedde. Han forstår ikke det han har gjort overfor nære venner, og mener selv at han må ha vært psykotisk i gjerningsøyeblikket, sier Stabell.

- Alle de fire rettssakyndige støtter dette, og mener han var psykotisk i gjerningsøyeblikket, men én av de fire mener psykosen var rusutløst, fortsetter forsvareren.

 - Var han ruspåvirket den natta drapene ble begått?

- Han hadde tatt litt hasj den kvelden, men mener selv det ikke kan ha utløst handlingene, sier Stabell.  

-UFORSTÅELIG: Advokat Harald Stabell er forsvarer for den drapstiltalte 23-åringen. Han mener klienten var psykotisk i gjerningsøyeblikket, og derfor ikke kan straffes med fengsel. - Han erkjenner handlingene, men husker bare bruddstykker av det som skjedde. Han forstår ikke det han har gjort overfor nære venner, og mener selv at han må ha vært  psykotisk i gjerningsøyeblikket, sier Stabell til Dagbladet.
Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
-UFORSTÅELIG: Advokat Harald Stabell er forsvarer for den drapstiltalte 23-åringen. Han mener klienten var psykotisk i gjerningsøyeblikket, og derfor ikke kan straffes med fengsel. - Han erkjenner handlingene, men husker bare bruddstykker av det som skjedde. Han forstår ikke det han har gjort overfor nære venner, og mener selv at han må ha vært psykotisk i gjerningsøyeblikket, sier Stabell til Dagbladet. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer

- Har han opplevd å bli psykotisk tidligere?

- Det vil jeg ikke kommentere på nåværende tidspunkt.

Seks dager i retten Psykiaterne Henning Værøy og Harald Brauer konluderte 30. januar i fjor med tilregnelighet etter å ha observert siktede, men snudde et halvt år seinere, etter at Den rettsmedisinske kommisjon hadde bedt om en tillegserklæring. Da ba statsadvokaten om å få oppnevnt et nytt sakkyndigpar.

De to nye psykiaterne kom imidlertid til ulike konklusjoner. Ifølge Aftenposten mener psykologspesialist Gjermund Nysveen at 23-åringen ikke var psykotisk, mens overlege og spesialist i psykiatri Fred Heggen mener tiltalte var psykotisk på gjerningstidspunktet.

Det er satt av seks dager til rettssaken, og mellom 15 og 20 vitner vil forklare seg for retten, opplyser statsadvokat Carl Graff Hartmann overfor Dagbladet.

- Det at tiltalte har erkjent handlingene betyr at retten slipper en del uklarhet om hva som faktisk skjedde drapsnatta. Det gjør det dessuten enklere for pårørende og fornærmede, sier Hartmann til Dagbladet.

Den tredje fornærmede i saken er en 23 år gammel mann som ble truet av tiltalte i oppgangen av blokka i Pilestredet.

BLODIG ÅSTED: Natt til 30. oktober 2011 ble politiet møtt av et rystende åsted i Pilestredet 70 i Oslo, der flere venner tidligere på kvelden hadde vært samlet i forbindelse med en Halloween-fest. Gjerningsmannen var ennå på eiendommen da de første patruljene ankom. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
BLODIG ÅSTED: Natt til 30. oktober 2011 ble politiet møtt av et rystende åsted i Pilestredet 70 i Oslo, der flere venner tidligere på kvelden hadde vært samlet i forbindelse med en Halloween-fest. Gjerningsmannen var ennå på eiendommen da de første patruljene ankom. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Foto: Svein Gustav Wilhelmsen Vis mer

- Han ble ikke fysisk skadet, men opplevde hendelsen som skremmende. Ventetiden fra gjerningsidspunktet og fram til nå har vært lang, og min klient ser fram til at rettssaken, til gi sin forklaring og få flere svar på hva som faktisk skjedde, sier mannens bistandsadvokat Knut-Ole Bakke Hansen til Dagbladet.