FØDTE DØDT BARN: Marlene Johansen (23) mistet barnet hun og samboer Kent Morten Sørdahl ventet. FOTO: LARS EIVIND BONES
FØDTE DØDT BARN: Marlene Johansen (23) mistet barnet hun og samboer Kent Morten Sørdahl ventet. FOTO: LARS EIVIND BONESVis mer

Fødte baby alene på do på danskebåten

Marlene (23) fikk beskjed av styrmann om å ta noen smertestillende da hun kjente rare smerter i livmoren. Seks timer senere fødte hun et dødt barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Marlene Johansen (23) fra Solbergmoen utenfor Drammen hadde vært gravid i 21 og en halv uke da hun dro på helgetur med danskebåten til DFDS Seaways 19. mai i fjor.

Rundt klokken 23 kjente hun noen rare smerter i livmoren, smerter hun ikke har kjent under tidligere svangerskap. Hun kontaktet derfor styrmann om bord på båten for å få hjelp.

- Han ba meg ta noen smertestillende og legge meg, sier Johansen.

- Følte meg hjelpeløsSeks timer senere fødte hun barnet alene på toalettet i lugaren.

- Jeg trodde jeg skulle på do og gikk derfor inn på badet. Der kjente jeg pressriene og forstod at alt håp var ute for barnet. Rundt meg var det hav på alle kanter og jeg følte meg helt hjelpeløs, forteller 23-åringen.

FOTAVTRYKK: Her er fotavtrykket til lille Angelica som ble født på lugarens toalett. Foto: Privat
FOTAVTRYKK: Her er fotavtrykket til lille Angelica som ble født på lugarens toalett. Foto: Privat Vis mer

I Norge kan barn som fødes i 24. uke reddes dersom de kommer til verden på sykehus i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og Stavanger.

Våknet av skrikeneMarlenes samboer som lå og sov på lugaren, våknet av skrikene hennes.

- Jeg løp ut på badet. Synet som møtte meg var helt grotesk. Barnet hang ut av Marlene og det var fortsatt festet til navlestrengen. Jeg klarte ikke å gjøre annet enn å skrike, forteller Kent Morten Sørsdahl (30).

Ettersom Marlene ikke skulle født barnet før i september, var de begge veldig uforberedt på fødselen. Kent Morten fikk etterhvert summet seg, og ringte styrmannen på båten.

BEKLAGER: Vivian Sivertsen synes hendelsen til Marlene høres helt forferdelig ut. Foto: DFDS Seaways
BEKLAGER: Vivian Sivertsen synes hendelsen til Marlene høres helt forferdelig ut. Foto: DFDS Seaways Vis mer

- Han kom ned etter en halv time. Da kuttet han navlestrengen på barnet og pakket henne inn i et håndkle, forteller Marlene.

- Ble ikke tatt alvorligHun mener at hun ikke ble tatt på alvor da hun snakket med styrmannen kvelden før fødselen skjedde.

- Hvis jeg hadde blitt sendt til et sykehus, kunne riene blitt stoppet og den lille jenta hadde overlevd, sier hun.

Fødselslege Jan Helge Mortensen fra Kvinneklinikken på Haukeland universitetssykehus, forteller at rier tidlig i svangerskapet kan stoppes og at en del barn reddes på denne måten.

- I Norge bruker vi et medikament som får livmorhalsen til å la være å trekke seg sammen. Riene lar seg ikke nødvendigvis stoppe av dette, men i mange tilfeller fungerer det, sier Mortensen.

Han opplyser at rier tidlig i svangerskapet blant annet kan skyldes infeksjon hos barnet, og at barnet kan dø av en slik infeksjon.

Danskebåten beklagerVivian Sivertsen, daglig leder for DFDS Seaways, beklager hendelsen sterkt.

- Jeg kan nesten ikke forestille meg hvor forferdelig dette må ha vært for passasjeren. Selv skulle jeg gjerne sett at vi alltid hadde leger om bord, men det lar seg ikke gjøre økonomisk, sier hun.

Sivertsen har sett på loggen over den aktuelle hendelsen og presiserer at forskriftene til DFDS Seaways ble fulgt.

- Vi kontaktet lege på land og fulgte vedkommendes anbefalinger. Passasjerens opplysninger om egen tilstand ble tatt med i vurderingen. Vi tok dette på alvor, sier hun.

I går skrev Dagbladet om Viggo Mathisen (36) som fikk alvorlige brannskader da han besvimte i dusjen på danskebåten. Han fikk ikke legetilsyn før båten la til land ni timer senere.