Fødte fire tigerunger 17. mai

17. mai ble det født fire tigerunger i Dyreparken i Kristiansand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den sibirske tigerhunnen Boonya, som kom fra Sibir for to år siden, som nå er blitt firebarnsmamma.

- Foreløpig ser det ut som om morsinnstinktet er slik det skal være. Hun holder dem samlet, slikker på dem og dier dem, forteller biolog Helene Axelsen i Dyreparken.

Alt er vel med både mor og barn.

Ungene har ikke fått navn ennå.

- Vi vet fortsatt ikke hva slags kjønn de har, og det tar fortsatt en stund før vi kan gå inn og sjekke det, så det har vi ikke tenkt på, sier pressevakt Anniken Schjøtt til Dagbladet.

Kom på nasjonaldagen Natt til 17. mai var det ingen unger å se, men dyrepasser Hilde Strædet kom på jobb kl 07.00 i går, fikk hun se de små krabatene.

- Det var litt vanskelig å se om det var tre eller fire. Men det tok ikke lang tid før vi kunne konstatere at det var fire unger. Det var veldig moro å være på jobb når dette skjedde, forteller hun.

Nå blir mora og barna skjermet, selv ikke barnas far, Ulysses, får se ungene på en stund.

- Verdifulle gener Biolog Helene Axelsen forteller at både Boonya og faren Ulysses har verdifulle gener. En DNA-test har resultert i at begge to er blitt ranket som to av de mest verdifulle sibirske tigrene i verden, genetisk sett. Axelsen tror nyheten vil bli svært godt mottatt blant de som har ansvar for sibirske tigere i det internasjonale bevaringsprogrammet.

På 1940-tallet var det bare 20-30 tigere igjen i vill tilstand. Bevaringsprogrammer har imidlertid ført til at antallet har økt. I dag finnes det mellom 400 og 500 sibirske tigere i naturen.
- En tigerfødsel er veldig stas for oss. Det har bare skjedd to ganger tidligere i Norge, og aldri tidligere er det født et kull på fire, sier adm. dir. Per Arnstein Aamot i Dyreparken.

Ifølge pressemeldingen fra dyreparken er tigre ikke så ulike kattunger når de er små. De kravler rundt, sover og drikker melk. Når de blir to uker gamle åpner de øynene og snart begynner de å leke. Når de blir et halvt år gamle lærer moren dem å jakte. 

FORELDRENE: Det er de to sibirske tigrene Boonya og Ulysses som er foreldre til de fire tigerungene. Foto: Dyreparken i Kristiansand
FORELDRENE: Det er de to sibirske tigrene Boonya og Ulysses som er foreldre til de fire tigerungene. Foto: Dyreparken i Kristiansand Vis mer