Fødte hjertetvillinger - kjemper for Riksen

Tvillingene Malin og Julie ble født med hjertefeil på Rikshospitalet. Foreldrenes hjerter banker nå for den nedleggingstruede fødeavdelingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): -  De må ikke finne på å legge ned et så godt og viktig tilbud. Rikshospitalet sitter på kunnskap og erfaring som kan hjelpe folk fra alle deler av landet, sier mamma Nina Rieck og pappa Tor Arne Sagøy.

De bor i Trondheim, men dro til Rikshospitalet for at fødselen skulle kunne skje med landets fremste hjerteekspertise i nærheten.

-  Dette ga oss en trygghet som er gull verd. Vi ble utrolig godt tatt vare på både før, under og etter fødselen. Informasjonen var så god at vi hele tida lå i forkant av det som skjedde og unngikk å bli engstelige.

Hjemme

Onsdag kom de hjem til Trondheim med ambulansefly etter et ni uker langt opphold i Oslo. På stua ligger lille Julie og sover i vogga, mens tvillingsøster Malin må være på St. Olavs Hospital ennå ei tid.

«Hjelp!» var den første tanken da de fikk vite at det lå to foster i mammas mage. De har seks år gamle Stine fra før, og hadde ikke planer om å få tre barn.

Da fostrene var 20 uker, ble det gjennom en ultralydundersøkelse oppdaget at de hadde hjertefeil.

-  Den dagen glemmer jeg aldri. Det var ikke noe ålreit å være der alene og få den beskjeden. Det var litt av en påkjenning, sier Nina Rieck.

 FØDT MED HJERTEFEIL:  Malin og Julie hører sammen, men må tilbringe de første ukene av livet hver for seg. Begge er født med hjertefeil, men mens Julie får bo hjemme, må Malin  være på sykehuset ennå ei tid. Foto: Tom E. Østhuus
FØDT MED HJERTEFEIL: Malin og Julie hører sammen, men må tilbringe de første ukene av livet hver for seg. Begge er født med hjertefeil, men mens Julie får bo hjemme, må Malin være på sykehuset ennå ei tid. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

De fikk tett oppfølging i tida som fulgte og besluttet i samråd med legene i Trondheim at de skulle gjennomføre fødselen på Rikshospitalet.

Terminen var 28. mars, men de trodde det ville bli en tidlig fødsel, så de dro til Oslo så tidlig som 3. februar. Da hadde legene allerede stoppet riene én gang, ved hjelp av medisiner.

-  Så ble vi gående der og vente i flere uker.

Hun er glad for at de fikk være på Rikshospitalet. Det var trygt å være under overvåking av hjertespesialistene der.

-  Alt er så tilrettelagt, med nærhet mellom fødeavdeling og operasjonsstue, og folkene der er veldig dyktige.

17. mars klokka 09 om morgenen ble vannet tatt og riene begynte. Klokka 13 ble Malin født, og seks minutter seinere kom Julie. De var henholdsvis 2390 gram/46 cm og 2950 gram/48 cm.

-  Det gikk fort og greit. Smertene var ikke så voldsomme, for jeg fikk smertestillende medisin. Begge jentene kom rett vei og legen sa det var en drømmetvillingfødsel, sier mor.

Sterkt møte
-
 Jeg gråt, både av lettelse over at fødselen hadde gått bra og fordi jeg syntes så synd på dem, der de lå med hjerteovervåking. De hadde akkurat kommet til verden og så skulle de oppleve dette. Det var tøft, sier mamma Nina.

-  Jeg er ambulansepersonell og har sett det meste, men det blir tøft når det er dine egne barn, sier pappa Tor Arne.

Julie har et hull i hjerteskilleveggen. Legene mener det skal gro av seg selv, slik at hun blir helt frisk.

Malin har sykdommen Fallots tetrade, som betegner fire ulike hjertefeil. Hun er operert én gang, og skal gjennom nye operasjoner om fire- fem måneder og om to år. I tiårsalderen skal hun gjennom en siste operasjon, hvis alt går som det skal, og da kan hun bli helt frisk.

-  Vi skulle gjerne hatt Malin hjemme, men nå er det tryggest at hun er på sykehuset. Vi er jo på besøk to- tre ganger om dagen. Går alt bra, kan vi hente henne hjem om et par- tre uker. Da blir det fest!

HJERTELIG: Tor Arne Sagøy og Nina Rieck i lykkelig samvær med sine tvillingdøtre, Malin og Julie, som begge ble født med hjertefeil.