Fødte i bil på Oslo S

Lignende situasjoner skjer flere ganger i året, ifølge assisterende ambulansesjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Foto: Niri Paalgard
Foto: Niri Paalgard
Foto: Niri Paalgard
Foto: Niri Paalgard

(Dagbladet): I dag tidlig satt Niri Paalgard ved vinduet på jobben og fikk med seg en uvanlig hendelse. På korttidsparkeringen på ved Oslo S stoppet en bil, og like etter kom det en ambulanse i full fart.

Biler og busser kjørte forbi i den trafikkerte gata som går forbi like ved parkeringsplassen. Alt gikk rolig for seg, bortsett fra en oppspilt mann som gikk rundt bilen og tok seg til hodet gjentatte ganger, ifølge vitnene tydet ikke noe på at noe hadde gått galt.

- For oss så det ut som en solskinnshistorie fra Oslo S, sier Niri Paalgard, som var vitne til hendelsen.

I et teppe Paalgard virket det som fødselen allerede var skjedd da ambulansen kom til stedet, og at et barn inntullet i et teppe ble tatt ut av bilen på Oslo S.

- Vi antar at han som gikk stresset rundt bilen og tok seg til hodet flere ganger var pappaen, sier Paalgard til Dagbladet.

Han forteller at kvinnen selv gikk ut av bilen og opp på båren ambulansepersonellet kom med.

- Alt skjedde veldig fort, hun var fraktet bort innen noen minutter, sier Paalgard. Ambulansen kjørte rolig ut av parkeringsplassen uten blålys, og mannen kjørte etter i egen bil.

Er beredt En pressetalsmann ved Universitetssykehuset i Oslo ønsker ikke å kommentere hvordan det gikk med fødselen på parkeringsplassen, da de ikke kommenterer tilstanden til pasienter som får behandling som regnes som «vanlig medisin».

Anders Halden, assisterende ambulansesjef i Oslo og Akershus forteller at de opplever fødsler, der den fødende ikke rekker å komme fram til sykehuset før den er i gang, flere ganger i året.

- Vi pleier å respondere med blålys og sirener, vi har nødvendig utstyr og kompetanse i ambulansen, og er forberedt på at det kan skje hjemme eller andre steder, sier Halden til Dagbladet.

Takknemlige foreldre Han forteller at de også har mulighet til å frakte ut en lege eller en jordmor dersom det trengs, men det gjør det sjelden.

- Det pleier å gå veldig bra, vi har mange situasjoner der vi blir invitert på kake og kaffe av takknemlige foreldre, sier Halden.

Han forteller at ambulansearbeiderne får opplæring i fødselssituasjoner under ambulanseutdannelsen.

- Flere hospiterer også på fødeavdelingen, for å ha vært med på fødsler før de eventuelt møter det på jobb, sier Halden.