Fødsel:

Fødte i veikanten: - Dramatisk

Janne Svensson satt i bilen på vei til bursdag. Så gikk vannet.

STYRTFØDSEL: Janne Svensson og Jon Magne Hørsandlien rakk ikke fram til sykehuset. Foto: Privat
STYRTFØDSEL: Janne Svensson og Jon Magne Hørsandlien rakk ikke fram til sykehuset. Foto: Privat Vis mer
Publisert

31. oktober var høygravide Janne Svensson og mannen Jon Magne Hørsandlien fra Stange på vei til bursdagsselskap.

- Svigerfar fylte 70 år, så vi skulle feire med kaffe og kaker. Jeg hadde sterke kynnere, men de var ikke noe verre enn de hadde vært de siste dagene, så jeg tenkte ikke noe mer over det, sier Svensson til Dagbladet.

Tidligere på dagen hadde hun vært til kontroll på Hamar sykehus, der legen slo fast at hun hadde en åpning på 3-4 centimeter. Men det var enda elleve dager til termin, så hun tok det med ro.

Familien kjørte hjemmefra med lillesøster i bilen til selskapet 2,5 mil unna, men to kilometer fra huset til svigerfaren, gikk vannet.

- Jeg hadde med en bærepose klær jeg skulle levere i en butikk i nærheten. I tillegg skulle farmor være med på fødselen. Det var veldig viktig for meg å få levert posen, forklarer Svensson.

Saken ble først omtalt i Østlendingen.

FØDSEL: I «Funkyfam» får seerne være med når Jørgine Massa Vasstrand skal føde sitt fjerde barn. Reporter: Nora Skavhaug. Video: Luna Lea/TV 2. Vis mer

Måtte snu

Mannen fikk levert posen med klær på Joker i Åsbygda. Etterpå ringte han mora som bor i nærheten og ba henne skynde seg dersom hun skulle rekke å være med på fødselen.

Med farmor i bilen satt de kursen mot sykehuset i Elverum i full fart.

- Et sted midt mellom Løten og Elverum ringte jeg sykehuset og holdt kontakt med dem. De hadde igjen kontakt med AMK. Jeg prøvde å forklare hvor vi var, samtidig som jeg kjørte på for fullt. Så fikk jeg beskjed av Janne om å stoppe bilen, sier Hørsandlien.

PÅ BRYSTET: Jon Benjamin kom til verden i bilen en liten kilometer fra sykehuset. Foto: Privat
PÅ BRYSTET: Jon Benjamin kom til verden i bilen en liten kilometer fra sykehuset. Foto: Privat Vis mer

- Da var hodet på vei ut.

De befant seg da en knapp kilometer unna sykehuset i Elverum.

Hørsandlien fikk farmor og lillesøster ut av bilen, og like etter ankom ambulanse og jordmor stedet. Ambulansepersonellet vurderte å få Svensson over på båre og inn i sykebilen, men forsto raskt at de ikke hadde tid.

- De loggførte ankomsten til 19.06. 19.07 kom guttungen ut, sier faren.

Dermed kom lille Jon Benjamin - som er oppkalt etter sin far - til verden i veikanten.

I sønnens helsekort står det at han ble født «i bilen i Elverum».

PÅ SYKEHUSET: Mor og sønn trygt framme på sykehuset i Elverum. Foto: Privat
PÅ SYKEHUSET: Mor og sønn trygt framme på sykehuset i Elverum. Foto: Privat Vis mer

- Jeg hadde sett for meg en vanlig fødsel på et sykehus. Men det er jo litt gøy å fortelle at han er en bilgutt, sier Svensson.

Den stolte mora beskriver fødselen som kaotisk, men er glad for at alt gikk bra både med henne og sønnen. I bilen på vei til sykehuset var hun spent på om gutten kom til å havne på gulvet eller om hun ble nødt til å ta ham imot selv.

Heldigvis ble Jon Benjamin tatt imot av jordmor i siste sekund - 3650 gram stor og 50 centimeter lang.

PLUTSELIG FØDSEL: Det ble en flytur utenom det vanlige for Lavinia Mounga og resten av passasjerene om bord på dette Delta Airlines-flyet fra Utah til Hawaii. Video: Newsflare / Foto: Hawaii Pacific Health Vis mer

Sjokkreaksjon

Svensson ble lagt på båre og kjørt i ambulanse til en nærliggende bensinstasjon der hun fikk en sprøyte som sørget for at livmora trakk seg sammen. Da de sto stille, kom også morkaka ut.

Så var hun fem dager på sykehuset i Elverum.

- Noen dager etter fødselen fikk jeg en sjokkreaksjon. Jeg var ikke forberedt på å føde på den måten. Jeg rakk ikke å forstå hva som skjedde, og fikk feber og kastet opp, sier hun.

Samboerparet kan ikke få takket helsepersonellet nok, som sørget for trygghet og ro i en svært dramatisk situasjon.

- Vi roser jordmor og helsepersonell som var til stede under fødselen. Det viser at systemet fungerer. Hadde ikke de vært der, måtte vi ha tatt imot gutten selv. Men de rakk det akkurat, og han fikk en minneverdig, men dramatisk start på livet, sier den nybakte faren.

Det ble aldri noe 70-årslag på Hørsandlien og Svensson.

- Vi hadde ikke kjøpt noe gave til ham, men vi fikk jo gitt ham verdens fineste gave likevel, sier Svensson.

ÆRLIGE BILDER: Tea Broholm, kjent fra «Paradise Hotel» er nybakt mor. Nå deler hun ærlige bilder av kroppen etter fødselen. Video: Instagram / Rød Løper Vis mer

Nå gleder de seg over familiens nye tilskudd.

- Vi har fått landet etter det som har skjedd. Storesøster tar oppgaven veldig seriøst og vil være med på alt som skjer. Nå har hverdagen startet igjen, avslutter Svensson.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer