Fogh Rasmussen blir ny NATO-sjef

NATOs medlemsland enige.

TROSSET TYRKIA: Tyrkia har lenge vært imot Fogh Rasmussens kandidatur, men ble i dag overkjørt av de øvrige medlemslandene. Arkivfoto: REUTERS/SCANPIX
TROSSET TYRKIA: Tyrkia har lenge vært imot Fogh Rasmussens kandidatur, men ble i dag overkjørt av de øvrige medlemslandene. Arkivfoto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):  NATOs medlemsland er enige om at Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen blir ny generalsekretær i alliansen, melder NTB.

Tyrkia har lenge vært motstander av den danske statsministerens kandidatur, men medlemslandene ble likevel enige på jubileumstoppmøtet i Strasbourg i dag.

- Hvorfor må vi bare forholde oss til ett eneste navn? Er det ingen andre alternativer? Vi ønsker en annen person for å få løst dette spørsmålet, sa Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan til reportere i Istanbul i går kveld.

Fogh Rasmussens rolle i karikaturstriden og Danmarks motstand mot tyrkisk EU-medlemskap er forklaringer på Tyrkias skepsis, ifølge NTB.

Medlemslandene forsøkte å bli enige under jubileumsmiddagen i går, uten å komme i mål.

Med Norges støtte

Norge har i likhet med de fleste andre medlemsland gått inn for Fogh Rasmussen som ny generalsekretær.

- Når det er en nordisk kandidat, så er det naturlig for Norge å støtte opp om den, sa Jens Stoltenberg (Ap) til NTB i går ettermiddag.

På spørsmål fra NTB om hvilke kvaliteter Norge mener Fogh Rasmussen har som gjør at han bør velges, er Stoltenberg ordknapp.

- Han har lang erfaring, han er en nordisk kandidat, og da er det er naturlig for Norge å støtte en nordisk kandidat, sa Stoltenberg.


- Bløffmaker

Langt fra alle enige med medlemslandenes beslutning, også i Norge.

Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle skrev i slutten av mars en svært kritisk kommentar til Fogh Rasmussens kandidatur som NATO-toppsjef

Stanghelle mener blant annet at den danske statsministeren mangler «troverdighet, samarbeidsforståelse og en dyp innsikt i vår tids viktigste spørsmål» og kaller ham for Bush-puddel. 

Anders Fogh Rasmussen

• Født 23. januar 1953 i Ginnerup

• Studerte økonomi ved universitetet i Århus, uteksaminert i 1978

• Valgt inn til Folketinget i 1978, nestleder i Venstre 1985 til 1998

• Skatteminister 1987-92, økonomiminister 1990-92

• Partileder og parlamentarisk leder i Venstre 1998

• Statsminister i Danmark siden 27. november 2001

Kilde: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer