Fogh Rasmussen mister flertallet

Bare tre uker etter valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Statsminister Anders Fogh Rasmussens nye regjering har mistet sitt parlamentariske flertall, bare tre uker etter valget i Danmark.

Det knappe flertallet gikk tapt da Pia Christmas-Møller fra De konservative meldte seg ut av partiet og erklærte seg som uavhengig medlem av Folketinget.

Det betyr at Fogh Rasmussens Venstre, De konservative og Dansk Folkeparti fra onsdag av ikke lenger har de 90 mandatene som trengs for å ha rent flertall i den danske nasjonalforsamlingen. Det er første gang siden 2001 dette er tilfelle.

Utmeldelsen til Christmas-Møller ventes likevel ikke å få dramatiske følger. Hun sier selv på sin hjemmeside at hun fortsatt støtter regjeringen og ikke har tenkt å gå over til opposisjonen.

Årsaken til at hun forlater partiet, er indre krangel. I strid med regjeringens linje krevde hun i september folkeavstemning om EUs nye reformtraktat, og etter valget i november ble hun byttet ut som politisk talskvinne i De konservatives gruppe.

Parlamentarisk leder Helge Adam Møller sier til dansk TV 2 at Christmas-Møllers utmelding skyldes personlig skuffelse og personlige ambisjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer