Fogh Rasmussen mister flertallet

Bare tre uker etter valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Anders Fogh Rasmussens nye regjering har mistet sitt parlamentariske flertall, bare tre uker etter valget i Danmark.

Det knappe flertallet gikk tapt da Pia Christmas-Møller fra De konservative meldte seg ut av partiet og erklærte seg som uavhengig medlem av Folketinget.

Det betyr at Fogh Rasmussens Venstre, De konservative og Dansk Folkeparti fra onsdag av ikke lenger har de 90 mandatene som trengs for å ha rent flertall i den danske nasjonalforsamlingen. Det er første gang siden 2001 dette er tilfelle.

Utmeldelsen til Christmas-Møller ventes likevel ikke å få dramatiske følger. Hun sier selv på sin hjemmeside at hun fortsatt støtter regjeringen og ikke har tenkt å gå over til opposisjonen.

Årsaken til at hun forlater partiet, er indre krangel. I strid med regjeringens linje krevde hun i september folkeavstemning om EUs nye reformtraktat, og etter valget i november ble hun byttet ut som politisk talskvinne i De konservatives gruppe.

Parlamentarisk leder Helge Adam Møller sier til dansk TV 2 at Christmas-Møllers utmelding skyldes personlig skuffelse og personlige ambisjoner.

Selv sier hun til Radioavisen at hun ikke vil utdype hvorfor hun melder seg ut, men hun kommer likevel med skarp kritikk av lederkulturen og debattkulturen i partiet. Hun viser spesielt til den negative reaksjonen hun fikk på to kronikker tidligere i år der hun argumenterte for en folkeavstemning om EU-traktaten.

Christmas-Møller har vært medlem av Folketinget siden 1987 og hadde vært politisk talskvinne i seks år da hun i november ble erstattet av Henriette Kjær.

MISTET FLERTALLET: Statsminister Anders Fogh-Rasmussen. Foto: CLAUS BJØRN LARSEN/EPA/SCANPIX
MISTET FLERTALLET: Statsminister Anders Fogh-Rasmussen. Foto: CLAUS BJØRN LARSEN/EPA/SCANPIX Vis mer

(NTB)