Fogh Rasmussen vil ha folkeavstemning om Euro

Krona kan bli erstattet - om folket vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen vil ha en folkeavstemning om de danske unntakene i EU-samarbeidet. Et av spørsmålene er om krona skal erstattes med euro.

Det var under framleggelsen av sitt nye regjeringsprogram torsdag, at statsminister Anders Fogh Rasmussen lanserte planen om folkeavstemning om de fire EU-forbeholdene Danmark har tatt.

- Regjeringen ønsker at velgerne ved en folkeavstemning får mulighet til å ta stilling til forbeholdene, sier Fogh Rasmussen.Ved siden av å stå utenfor en felles valuta, har Danmark tatt forbehold om forsvarssamarbeid, unionsborgerskap og rettssamarbeid.

Ikke om EU-traktaten

Fogh Rasmussen har i månedsvis vært under sterkt hjemlig press om å holde en annen folkeavstemning, nemlig over EUs nye reformtraktat. Dette står det ingenting om i regjeringsgrunnlaget, bare at regjeringen ønsker en hurtig ratifisering.

Skattelettelser er for øvrig ett av hovedbudskapene i det 73 siders regjeringsgrunnlaget, som har tittelen Mulighetenes samfunn.

Fogh Rasmussen er opptatt av at det skal betale seg å arbeide. Målet er å tiltrekke seg mer arbeidskraft, ettersom dette nå er mangelvare i Danmark.

Skattekommisjon

- En skattekommisjon skal være ferdig i 2009 og utarbeide modeller for hvordan det kan gjennomføres på en sosialt rettferdig måte og innenfor økonomisk ansvarlige rammer. Vi har lyttet til partiene og håper på en bred avtale, sier Fogh Rasmussen.Det var hans hovedutfordrer i høstens valgkamp, Socialdemokraterne, som først lanserte ideen om en skattekommisjon. De radikale og det nye partiet Ny Alliance blir tilgodesett med lettelser i toppskatten.Fogh Rasmussens frierier til sentrum- og venstresiden i dansk politikk har irritert det høyrevridd støttepartiet Dansk Folkeparti (DF), som har inngått en skatteavtale med regjeringen.- Det ligger fast at det er avtalt en skattepakke med Dansk Folkeparti, som gjelder for denne valgperioden. Skal det skje noe på dette området, så skal det selvfølgelig skje med Dansk Folkeparti. Ellers må det skje etter et nytt folketingsvalg, sa DF-leder Kjærsgaard før plattformen ble lagt fram torsdag. (NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer