Fokus Bank-kunder kan tape 600 millioner

Fond nær sammenbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fokus Bank-kunder kan komme til å tape flere hundre millioner kroner etter å ha investert i et høyrisikofond. Nå har verdien på lånene falt med nesten 80 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

Dermed kan fondet bli tvangsstengt, og over 600 millioner kroner kan gå tapt.

Fondet er basert på to såkalte syndikerte banklån i amerikanske industribedrifter, og det er først og fremst de mest velstående av bankens kunder som har investert i fondet.

Nær grensen

Fokus Bank er den norske filialen av Danske Bank, og fondet forvaltes av Danske Capital. Det største lånet som er knyttet opp til fondet, har nå falt svært nær den såkalte termineringsgrensen på 20 prosent, mens det andre lånet har falt til 27 prosent.

- Gjennom de siste to ukenes enorme fall i kredittmarkedene har fondet falt i verdi. Det har resultert i at kursen på dette obligasjonslånet har falt betydelig, sier André Vatsgar i Danske Capital, kapitalforvaltningsdelen av Fokus Bank til DN.no.

Han presiserer at lånene enda ikke har falt under 20 prosent, og at markedet må falle mer for at fondet skal termineres.

Hvis det skjer en terminering, kommer kundene til å tape differansen på det man har kjøpt andelen på, og den aktuelle kursen når termineringen er utført.

NÆR SAMMENBRUDD: Et av Fokus Banks fondprodukter kan bli tvangsstengt, noe som kan føre til tap i hundremillionersklassen for kunder. Illustrasjonsfoto: OLE C. H. THOMASSEN
NÆR SAMMENBRUDD: Et av Fokus Banks fondprodukter kan bli tvangsstengt, noe som kan føre til tap i hundremillionersklassen for kunder. Illustrasjonsfoto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

- Utrolig beklagelig

Det er ikke mange av kundene som er sinte etter det som har skjedd, og alle kundene er blitt løpende orientert om tilstanden, sier Vatsgar.

- Vi synes det er utrolig beklagelig at vi har investeringer som kunder så langt har tapt penger på. Men på bakgrunn av de bevegelsene vi har sett i kredittmarkedene det siste halve året, og spesielt den siste måneden, er det markedsbevegelser det ikke var noen forunt å forutsi, og i hvert fall ikke i juni 2007.

På nettsiden til Fokus Bank presenteres fremdeles produktet som ledende i verden, og med gode forvaltningsresultater gjennom en årrekke.

Fokus Bank-kunder kan tape 600 millioner