Fokus Bank og Sparebanken NOR planlegger fusjon

Forhandlingene mellom Fokus Bank og Sparebanken NOR om en samarbeidsavtale har utviklet seg til samtaler om fusjon. I løpet av kommende helg vil de to bankenes styrer ta stilling til planene om å slå sammen bankene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom de to bankene går sammen, vil den nye storbanken blir en av Norges største. Samlet forvaltningskapital vil være på drøyt 180 milliarder kroner. Fokus Bank har i dag rundt 1000 ansatte og Sparebanken NOR 4500 ansatte.

  Finansmarkedet har reagert positivt på nyheten om fusjonsplaner. Fokus Bank-aksjen var i 15.00-tiden i ettermiddag dagens desiderte vinner på Oslo Børs, med en kursoppgang på 17,5 prosent. Sparebanken NOR aksjene gikk bare svakt oppover, mens begge selskaper hadde høy omsetning på børsen torsdag.

Passer sammen

Allerede i mai undertegnet Fokus og NOR en intensjonsavtale om samarbeid.

  - Prosessen har vist at vi passer veldig godt sammen. Vi tenker likt og er organisert omtrent på samme måte, sier konsernsjef Kjell Kran i Sparebanken NOR til NRK-Dagsnytt.

  - Sammen får vi en fantastisk markedsdekning. Fokus Bank har god dekning der vi har dårlig dekning. Vi har til gjengjeld god dekning der Fokus har lite eller ingenting, fortsetter Kran.

  Foranledningen til samtaler om samarbeid mellom Fokus og NOR, var Sparebankgruppens oppkjøpsraid overfor Fokus Bank. Sparebankgruppen AS eier 10 prosent av Fokus-aksjene, og sikret seg i tillegg amerikanske kjøpsopsjoner på ytterligere 17 prosent av aksjene.

  Fokus ville imidlertid ha seg frabedt oppkjøp av Sparebankgruppen - med Sparebanken Midt-Norge, Sparebanken Nord-Norge, Sparebanken Vest og Sparebanken Rogaland i spissen - og inngikk en allianse med Sparebanken NOR. Dette samarbeidet vanskeliggjorde oppkjøp.

Frafalt gransking

Kredittilsynet har gransket saken med tanke på eierbegrensningsreglene, som sier at ingen kan eie mer enn 10 prosent i en norsk finansinstitusjon. Torsdag konkluderte Kredittilsynet med at det ikke var behov for å komme med noe pålegg overfor Sparebankgruppen. Bakgrunnen er at Sparebankgruppen AS onsdag meldte fra om at de ikke ville forlenge opsjonsavtelene.

  - Opsjonsavtalene inngår ikke lenger som noe ledd i et forsøk på å erverve samtlige aksjer i Fokus Bank ASA, konkluderer Kredittilsynet.
  Ifølge Kredittilsynet vil en eventuell sammenslåing kreve konsesjon fra Finansdepartementet, og slik lovgivningen er utformet vil en eventuell sammenslått bank måtte organiseres som en sparebank.
  Fokus og NORs respektive aksjer er nå satt til observasjon på Oslo Børs.

(NTB)