Fokus-Bud påvirker ikke «Postkassa»

Arbeidet med dannelsen av «Postkassa» blir ikke påvirket av den svenske Handelsbankens bud på Fokus Bank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Handelsbanken, som er Nordens største forretningsbank, kom fredag med tilbud om å kjøpe Fokus Bank for nærmere 5,1 milliarder kroner. Tilbudet om 70 kroner per aksje retter seg til alle aksjonærene i Fokus, og er satt fram under forutsetning av at Handelsbanken får kjøpe minst 90 prosent av Fokus-aksjene. 4. november legger Handelsbanken fram sitt oppkjøpstilbud, og interesserte aksjonærer i Fokus har frist på seg til 1. desember. Ifølge den svenske banken vil ingen Fokus-ansatte bli sagt opp ved et eventuelt oppkjøp.

Fortsetter

Administrerende direktør Bjarne Borgersen i Fokus Bank ønsket fredag ikke å uttale seg til mediene, bortsett fra gjennom en knapp pressemelding. Der konstaterer han kort og godt at Handelsbanken vil kjøpe Fokus, og at de pågående fusjonsforhandlingene med Kreditkassen og Postbanken «selvsagt» vil fortsette. Kreditkassen og Postbanken fortsetter også planleggingen av «Postkassa», uavhengig av Handelsbankens ønske om å kjøpe Fokus.

- Postbanken fortsetter arbeidet med fusjonsplanene, som går ut til aksjonærene midt i november. Beslutningen skal tas på generalforsamlingen midt i desember, opplyser informasjonsdirektør Tore Dyrdahl i Postbanken til NTB.

Kreditkassens informasjonsdirektør, Kjell Flø, ønsker ikke å spekulere i hva tilbudet fra Handelsbanken kan bety for fusjonsplanene.

- Vi tar tilbudet fra banken til etterretning. Vi lever i et fritt land hvor det er lov å legge inn bud, sier han.

En gigant

Det var lanseringen av «Postkassa»-fusjonen som satte fart i Handelsbankens planer om oppkjøp av Fokus Bank. Konsernsjef Arne Mårtensson i Handelsbanken vil snappe Fokus til seg foran Kreditkassens Tom Ruud og Postbankens Olav Fjell. Det bekreftet Mårtensson på en vel forberedt og vel regissert pressekonferanse i Oslo fredag morgen.

- Vi ble ikke tatt på senga av «Postkassa». Vi har tittet på Fokus i mange år. Så lenge Fokus kjempet som selvstendig bank, føltes det ikke riktig å legge inn et bud. Nå er situasjonen en annen, sier Mårtensson.

Handelsbanken er allerede etablert i Norge, med 15 kontorer og 300 ansatte. En eventuell «Fokus Handelsbank» vil få 80 filialer på landsbasis. Handelsbanken er med sine 934 milliarder kroner i forvaltningskapital en gigant i forhold til fusjonskameratenes samlede drøyt 350 milliarder kroner.

Positiv

Konkurransetilsynet er positiv til at utenlandske aktører kommer inn i det norske bankmarkedet.

- Konkurransetilsynet har tidligere sagt at det er bra med utenlandske aktører i dette markedet, ut fra en konkurransemessig vurdering, sier fungerende direktør Gunnar Birkelund i Konkurransetilsynet til NTB.

Konkurransetilsynet er en av flere aktører som skal bidra med innspill når Finansdepartementet skal vurdere en konsesjonssøknad fra Handelsbanken.

- Tror på julenissen

Ifølge stortingsrepresentant Morten Lund (Sp) vil Handelsbankens tilbud om kjøp av Fokus Bank øke sjansen for at «Postkassa» får konsesjon.

- Stortinget og Finansdepartementet vil foretrekke en norsk kjøper når de kan velge, sier Lund. Han avviser blankt Handelsbankens sjef, som mener det er vanskelig å gi Handelsbanken et politisk nei dersom 90 prosent av Fokus-eierne vil selge til Handelsbanken. Den svenske bankens tilbud om 70 kroner per aksje ligger nemlig godt over prisen Fokus-eierne får i bytteforholdet med Kreditkassen og Postbanken.

- Det er ikke markedskreftene som bestemmer hvem som skal få konsesjon. Å tro det er lettere å få konsesjon for en bank med hovedsete i Stockholm er å tro på julenissen, sier Lund.