Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fokuser på mannen

Ldo mener han som slår skal bære voldsalarm og flytte. Vil skjerme kvinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Onsdag ble en 31 år gammel kvinne drept av sin tidligere ektemann. Kvinnen var utstyrt med voldsalarm etter at mannen ved flere anledninger skal ha oppsøkt henne på jobb og på fritiden. Han skal også ha truet henne med øks. Alarmen ble utløst like før drapet, men politiet rakk ikke fram i tide.

- Han overvåket henne og visste hele tiden hvor hun var og hva hun gjorde. Men han holdt seg på avstand, sier en venninne.

Dagbladet får opplyst at 31-åringen fikk tydelige skader i ansiktet etter en krangel med parets 16 år gamle sønn, etter at han skal ha kastet et brannslukningsapparet mot henne.

Sønnen ble i går siktet for medvirkning til drapet, men politiet vil ikke fortelle mer om bakgrunnen for siktelsen.

Tving mannen til å flytte

Likestillingsombudet mener det haster med å sette mye sterkere fokus på kvinnen som offer i slike voldssaker.

- Det er som regel kvinnen som er offeret for vold og trusler fra sin partner eller tidligere partner. Det er helt uakseptabel at det er kvinnen som må flytte, bære voldsalarm og leve et liv i frykt for når voldsutøveren kan dukke opp, sier Bjørg Unstad, leder for samfunnsavdelingen hos Likestillings- og diskrimineringombudet (LDO).

Hun mener ansvaret må flyttes over på mannen, som er den som har brutt loven. At det er mannen som blir pålagt å flytte vekk fra kvinnens hjemsted, at det er han som må bære voldsalarm og få sin bevegelsesfrihet innskrenket.

NOK ET OFFER: Onsdag ble en 31 år gammel kvinne stukket ned og drept av sin tidligere ektemann. Hun var utstyrt med voldsalarm som hun utløste før drapet, men politiet rakk ikke fram i tide. Blanca Hills (t.h.) og Karin Leifsen minnes den drepte kvinnen. Foto: Henrik Hanselmann
NOK ET OFFER: Onsdag ble en 31 år gammel kvinne stukket ned og drept av sin tidligere ektemann. Hun var utstyrt med voldsalarm som hun utløste før drapet, men politiet rakk ikke fram i tide. Blanca Hills (t.h.) og Karin Leifsen minnes den drepte kvinnen. Foto: Henrik Hanselmann Vis mer

- Det er ikke akseptabelt slik det er i dag at kvinnen må leve i frykt, at hun ikke tør bevege seg fritt og at hun må flytte vekk fra hjemstedet med barna som må bytte skole og nærmiljø. Det er kvinnen som fortjener og trenger tryggheten og friheten, sier Unstad.

Må handle nå

Omvendt voldsalarm er et av tiltakene hun mener regjeringen burde ha prøvd ut for lengst. Det innebærer at voldsutøveren må gå med en alarm som går av dersom han beveger seg ut av bestemte områder eller om han nærmer seg kvinnen, som også bærer en alarm.

- Dette vil gjøre at kvinnen føler seg tryggere. I tillegg er det mer rettferdig at det er mannen som får sin frihet innskrenket fordi det er han som har begått lovbruddene.

Hun understreker at slike tiltak ikke kan iverksettes før mannen har en dom mot seg.

- Politikerne må slutte å snakke. Vi krever handling nå. Det må øremerkes ressurser til forbyggende tiltak og bekjempelse av vold i nære relasjoner. Politiet må få beskjed om å prioritere vold mot kvinner og barn og de må få ressursene til å gjøre dette.

Sender alarmer ut på anbud

LDO mener justisminister Knut Storberget har vist seg handlekraftig på flere områder, men at innsatsen på dette området er altfor dårlig.

Storberget kommer utfordringen delvis i møte med å sende prøveprosjektet «Omvendte voldsalarmer» ut på anbud.

- Vi vil ha prøveprosjekter med omvendte voldsalarmer fordi vi mener det er overgriper som må bære byrden med innskrenking i sin bevegelsesfrihet. Hvis vi lykkes med denne typen alarmer, vil det kunne skape en større trygghet for ofrene, sier justisministeren til Dagbladet. Produksjonen og anskaffelsen av voldsalarmene sendes nå ut på anbud. I løpet av høsten skal det avgjøres hvem som får anbudet og Storberget håper å starte et prøveprosjekt i Asker og Bærum.

Tilpasset behandling

Forebyggende arbeid og ikke minst psykologisk behandling av voldsutøverne er andre tiltak LDO mener må prioriteres mye sterkere.

- Det er forferdelig viktig at menn får behandling slik at de kan lære å slutte å bruke vold. Slik behandling må i mye større grad bli tilpasset ulike grupper, som minoritetssprålige og mennesker med en traumatisk bakgrunn. Det er vanskelig for etniske norske menn å snakke om problemener og det er ofte vanskeligere for menn med annen kulturell bakgrunn å åpne seg opp på denne måten og konfrontere følelsene sine, sier Bjørg Unstad.

Tiltak som Alternativ til Vold finnes flere steder i Norge, men det er langt fra alle kommuner som har et slikt opplegg. Unstad mener alle kommuner må få ressurser til å prioritere dette arbeidet.

- Det kan spare kvinner for så ufattelige store lidelser. Å leve i trygghet er et så grunnleggende behov som alle har rett til å få oppleve, sier hun.

Kvinner som mishandles av sine menn drar i mange tilfeller tilbake til partneren etter et opphold på et krisesenter. At de ikke anmelder mannen eller trekker anmeldelsen tilbake er typisk.

- Krisesentrene må støtte opp kvinnen til å anmelde og holde fast på anmeldelsen. Kvinnene må føle seg trygge på at de har sterk nok støtte til å gjennomføre et slikt brudd med mannen. Politiet må prioritere dette og følge opp anmeldelsene slik at kvinnene føler seg helt trygge på at dette er løsningen, sier Unstad.

OPPRØRT: Bjørg Unstad hos Ldo mener det er voldsutøveren som bør bære voldsalarm og få innskrenket frihet, ikke kvinnen slik det er i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!