Fokusering på hva som er viktig

Hva er egentlig kraftige internettlinjer laget for?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å komme med sammenlikninger mellom skattesnyltere og pirater blir litt for drøyt. Forskjellen er at piratvirksomhet hos en hverdagsperson og hvermann går på gratis kultur og underholdning. Dette burde allerede være en forutsetning for samfunnet vi lever i. Nå sier jeg ikke direkte at skattepenger bør gå til store limoer og kinopremierer for de innen film og kultur, men å støtte de som vil opp og fram innen feltet kultur og gi støtte til de som trenger det.

Studier viser for øvrig at fildelere er blant gruppen som går oftest på kino og kjøper mest musikk. Kanskje dette er fordi gruppen pirater er de som verdsetter kultur mest?

Få studier er gjort på hva som lastes ned, om det er musikk eller film eller noe annet sprekt vi ikke snakker høyt om. Det vi ikke snakker høyt om ligger høyest over listen av hva som blir lastet ned, men etter det er det som er spennende. Det er nemlig tv-serier som blir lastet ned nest mest her i verden, og det er der mesteparten av piratvirksomheten tar sted. Her har tv-kanaler ikke tatt seg tilrette av den flotte teknologien vi har utviklet. Bredbåndsteknologi og fibernett er i større og større grad blitt utviklet og brukt over hele verden. De fleste i Skandinavia har råd til denne teknologien og de fleste bruker den også. 

Hva er kjempekraftige internettlinjer bygget og laget for? Kan det være til andre formål enn P2P? Det er veldig lite sannsynlig. Fildeling av lovlige eller ulovlige filer går nå enda raskere enn før, og en gjennomsnittlig ADSL linje klarer å laste ned en musikkfil på rundt et halvt minutt til et helt minutt. Til og med hele episoder går kjapt nok til at fra du velger Download til du har den ferdige episoden på pc-en har du knapt nok rukket å ta en dusj.

Episoder blir lastet ned i større grad enn før pga. tilgjengeligheten til folk flest, man kan ikke stasjonere seg foran tv-en hver torsdag klokka 20.30 til 23.00 for å få med seg den serien man følger med på. Man laster den derfor ned og kan se den etter din egen tidsplan. Joost er en ny aktør som er reklamefinansiert og har sett potensialet i å se TV når det selv passer deg, og du får se det du vil. Tjenesten er foreløpig gratis, men jeg regner med det vil bli en slags betaltjeneste framover når verden innser hvor praktisk det er. Pirater verdsetter nye løsninger, selv om de må betale litt innser de at det er verdt det.

Per i dag er jeg medlem av opptil flere fildelingstjenester, lovlige og ulovlige. De ulovlige gir meg full tilgang på alt jeg egentlig savner til en billig penge, hurtig på nett og lovlig. De lovlige gir meg kvalitet, forutsigbarhet og ikke minst lovlydighet. Fildeling som foregår ulovlig er nå for stort til å stanses om en skal tro all trafikken som herjer på nett rundt akkurat dette. Finner politikere og antipiratbyråer sperrer finner pirater et hull å utnytte. Det finnes to løsninger som fungerer totalt mot fildeling: Drive totalovervåking av all datatrafikk og klassifisere den som enten privat eller fildeling. Den andre er å gå tilbake to århundrer slik at man ikke lenger har strøm.

Fildeling foregår i så stor grad skjult at det som er synlig bare er toppen av isberget.