REAGERER: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) mener Dagbladets avsløringer om barna som er etterlatt etter partnerdrap er viktige.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REAGERER: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) mener Dagbladets avsløringer om barna som er etterlatt etter partnerdrap er viktige. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Fokuset er gjerne på offer og gjerningsperson. Ikke så mye på dem som blir igjen

Barneminister Solveig Horne synes det er viktig at etterlatte barn etter partnerdrap kommer fram i lyset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga startet Dagbladet artikkelserien «Barna som ble igjen».

Hvert fjerde drap i Norge er et partnerdrap. Nesten halvparten av ofrene hadde mindreårige barn. Dagbladet har kartlagt partnerdrap i perioden 2000-2013, og funnet ut at 118 barn ble etterlatt som følge av disse drapene.

- Det er flott at dette nå blir bragt fram i lyset. Dette er sterke historier som ofte har kommet i glemmeboka. Fokuset er gjerne på offer og gjerningsperson. Ikke så mye på dem som blir igjen, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) til Dagbladet.

- Ta lærdom Horne mener det er viktig å få kunnskap om hvordan det er gått med de etterlatte barna.

- På den måten kan vi se hva vi bør ta lærdom av og finne ut hva vi bør gjøre annerledes, sier statsråden.

Horne trekker fram forskning som viser at det kan være like skadelig for barn å leve med foreldre i konflikt som det er å bli utsatt for overgrep.

- Derfor er det viktigste vi gjør å styrke familievernet. Kampen mot familievold er noe regjeringen har høyt på dagsordenen, sier Horne som viser til regjeringens tiltaksplan «En god barndom varer livet ut».

- Regjeringen ønsker å bidra til økt livskvalitet og mestring for voldsutsatte barn og har derfor opprettet en ny tilskuddsordning rettet mot frivillige organisasjoner.

- Mister ankerfestet 47 barn ble skilt fra søsknene sine etter drapet. Folkeregisteret avslører at søsken ofte blir atskilt etter partnerdrapene. Representanter for barnevernstjenesten uttaler at det er vanskelig å finne fosterhjem til søskenflokker.

- Det er en utfordring at søsken ikke får bo i sammen. Da mister de det trygge ankerfestet de har. Jeg har hele tida vært opptatt av og gitt signaler til barnevernet om at de skal jobbe for flere søskenplasseringer. Derfor er jeg glad for lovendringen som trådte i kraft 1. januar i fjor som understreker at barneverntjenesten skal bidra til at barn i barnevernet får mulighet til å ha kontakt med søsknene sine. For å få dette til, er det viktig at barnevernet jobber opp mot barnas nære familie og nettverk, sier Solveig Horne og legger til:

- Samtidig er det en stor mangel på fosterhjem og det kan være en utfordring å finne fosterhjem som tar i mot flere barn på en gang.

Statsråden viser til at det jobbes med en fosterhjemsmelding som skal komme før jul, hvor temaet søskenplassering vil bli belyst.

Fæle historier Barnevernet har plassert 41 av de 118 barna hos fosterfamilie eller på institusjon. 26 andre barn ble tatt hånd om av den gjenlevende biologiske forelderen i saker der en steforelder begikk drapet, viser Dagbladet Magasinets kartlegging.

40 barn ble plassert hos offerets familie etter drapet, mens 11 ble plassert med gjerningspersonens familie.

Magasinets kartlegging av de 118 barna etterlatt etter partnerdrap fra 2000 til 2013 (krever innlogging), viser at 80 er barn av både offer og gjerningsperson. I de øvrige sakene er det en steforelder som dreper.

Drapene skjer ofte i barnas hjem. Derfor har nær halvparten av barna, 57 av 118, oppholdt seg i umiddelbar nærhet da drapet skjedde: I et tilstøtende rom, i etasjen over eller ute i hagen.

Over 20 barn har vært øyenvitner til drapet på mamma eller pappa.

Historiene er mange og fæle. Et barn satt på fanget til mor da hun ble drept, et annet på armen til gjerningsmannen.
Et barn gikk imellom og ble selv knivstukket. Et annet våknet av lyder fra underetasjen og fant pappa i ferd med å kvele mamma.

Internasjonal forskning viser at barn er til stede i 80 - 95 prosent av voldsepisodene mellom foreldre.