Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fola blakken-forbud i kirka

Barna får ikke synge «Fola Blakken» i Domkirka i Fredrikstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er domkirkeprest Per-Otto Gullaksen i Domkirken i Fredrikstad som har lagt ned Fola-forbud i kirka, som Fredrikstad Musikkråd har leid til adventskonsert 28. november.

Uegnet

Da musikkrådet sendte programmet til godkjennelse av Domkirken kom det krav om endring av planene. Programmet til barnekoret Toneklang ble ikke godkjent, i brevet fra kirka het det:

«To sanger i programmet er ikke godkjent av prest og kantor - «Fola Fola Blakken» og «Camilla og Sebastian» - med begrunnelse at de ikke egner seg for kirken».

- Det er ikke nok at en sangtekst ikke er usømmelig eller gal, sier domkirkeprest Per-Otto Gullaksen til Demokraten.

- Reglene er korte og enkle. Det er sånn at menighetsrådet har ansvaret for utleie og bruk av kirken. Hovedregelen for utleie av kirken er at den bare skal brukes til Guds ære og menighetens oppbyggelse. Dette er ikke et allment konsertlokale. Kirken er til for gudstjeneste, ikke for underholdning.

- Vi kan bidra til å lære opp barna om at - på samme måte som at ulike rom i hjemmet har ulike funksjoner - så finnes det også offentlige rom som er satt av til ulike formål, sier domkantor Guttorm Ihlebæk, som også var med på å ta avgjørelsen.

På spørsmål fra Demokraten om hvorfor da jazzkonserter og rockekonserter har kunnet gå av stabelen i kirken tidligere, svarer han slik:

- Det er et godt spørsmål. Jeg pleier å tenke på denne måten i slike tilfeller: Assosiasjonsevnen vi har, kan kanskje lede oss på riktig vei. Altså, jeg mener at afrikanernes musikk må kunne brukes i vår kultur, selv om vi ikke har vokst opp med den.

Raser

I Toneklang, et barnekor som er et av de få i området som ikke er knyttet til en meninghet, er det ingen forståelse å finne for avslaget.

- Når kirken klager over dårlig rekruttering, så bør enkelte gå inn i seg selv. Dette skremmer bare barn fra å nærme seg kirken, sier Toneklangs leder Hege Klerud til avisa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media