Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- «Fola Blakken» neppe skadelig

Menighetsrådet i Fredrikstad har sett nærmere på den kontroversielle barnesangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I november i fjor ble et barnekor nektet å synge «Fola fola Blakken» i Fredrikstad Domkirke. Saken vakte oppsikt, og byens Musikkråd ba om en utdyping av hvilke regler som gjelder for konserter i Domkirken.

I går kveld kom kirkas menighetsråd sammen for å behandle den betente Fola-saken, melder Fredriksstad Blad.

Kirkas musikkpoliti gjorde ikke helomvending, men medgikk at det neppe er skadelig å høre den populære hestevisa:

«Barnesangene «Fola Fola Blakken» og «Tyven, tyven» er neppe til skade for noen, men som innslag i en adventskonsert ville det være ønskelig med et mer passende valg, konkluderer Menighetsrådet i sitt svarbrev til Fredrikstad Musikkråd.

«Uegnet»

Det var det lokale barnekoret Toneklang som ønsket å framføre «Fola Blakken» under en adventskonsert i fjor.

Konserten var i regi av Fredrikstad Musikkråd, som hadde leid kirka. Musikkrådet sendte sitt planlagte repertoar til domprest Per-Otto Gullaksen for godkjennelse. Det fikk de ikke.

Årsaken var at to av sangene - «Fola Blakken» og «Tyven, tyven» - ble regnet som «uegnet» for kirkebruk.

- Hovedregelen for utleie av kirken er at den bare skal brukes til Guds ære og menighetens oppbyggelse. Dette er ikke et allment konsertlokale. Kirken er til for gudstjeneste, ikke for underholdning, sa Gullaksen til lokalavisa Demokraten.

Til tross for at korets repertoar regnes som noe upassende, fikk Toneklang i går skryt fra et av medlemmene i menighetsrådet.

- De har draget på «Fola fola Blakken», og synger den veldig bra, sa Kirsti Arntzen ifølge Fredriksstad Blad.

BARNESANG: I noen kretser er barnas repertoar kontroversielt. Koret i Fredrikstad møtte kirkelig motstand da de ville framføre «Fola Blakken». Bildet er av Oslos Domkirkes guttekor, under en konsert i Oslo i 2001.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media