TØFFERE VÅPENLOV: President Barack Obama ber innstendig om en tøffere våpenlov i USA. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
TØFFERE VÅPENLOV: President Barack Obama ber innstendig om en tøffere våpenlov i USA. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.Vis mer

Følelsesladet Obama ba om støtte til ny våpenlov

Talte til de pårørende etter skolemassakren i Newtown og ba innstendig om ja til en tøffere våpenlov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama kjempet mot tårene mens han ba de folkevalgte innstendig om å stemme ja til tøffere våpenlover.

I en tale på universitetet i Hartford i Connecticut, under en times kjøring unna der 20 barn og seks voksne ble drept i en skolemassakre i desember 2012, sa Obama at folk nå må kreve handling.

Meningsmålinger viser at et flertall i befolkningen støtter et forbud mot såkalte angrepsvåpen og andre innstramminger. Men lobbygruppene kjemper imot, og Obama har store problemer med å overtale et flertall i Kongressen om å støtte reformene av våpenlovene, skriver NTB.

Den tøffeste dagen
Ifølge Obama var dagen skolemassakren i Newtown skjedde den tøffeste dagen i hans presidentperiode, melder BBC.

- Men jeg sier dere, at dersom vi ikke svarer på dette, så vil det også være en svært vanskelig dag, sier presidenten.

Obama hadde tårer i øyene da han beskrev Newtown-innbyggeren Nicole Hockley, som sier hun hver eneste natt ber om at hun vil drømme om sønnen Dylan slik at hun får se ham igjen.

Det er tre punkter Obama gjerne vil prioritere å forandre.

- Vi må få en strengere bakgrunnssjekk av de personene som kjøper våpen, vi må forby militære maskingevær og vi må få innført at magasinene ikke kan ha mer enn ti skudd, sier Barack Obama ifølge Reuters.com.

- Connecticut, dette handler ikke om meg. Det handler ikke om politikk. Dette handler om å gjøre det rette for de familiene som har blitt ødelagt av voldshandlinger begått med våpen i handen, sa Obama.

President Barack Obama holdt tale på en minneseremoni for de drepte i Newtown like etter tragedien, og sa at USA nå må gjøre mer for å beskytte barn fra våpen og for å forhindre nye massakre.

- Det er fjerde gang i min presidentperiode dette skjer. USA som nasjon må nå stille noen tøffe spørsmål. Vi kan ikke tolerere dette lenger. Disse tragediene må slutte. For å få det til må vi gjennomføre endringer. Jeg vil bruke all min makt for å sette en stopper for disse tragediene, sa presidenten.

Og det er den kampen Barack Obama nå kjemper. Våpenlovgivning er høyt oppe på den politiske agendaen i USA og det amerikanske senatet skal denne uken diskutere et nytt forslag til strengere våpenlovgivning.

- Av og til må vi sette politikken til side og bare gjøre det som er riktig, sa Barack Obama til de fremmøtte i Hartford i Connecticut.

 DREPT: Roser med ansiktene til de 26 personene som ble drept på Sandy Hook Elementry skolen i Newtown, Connecticut. Skolemassakren skjedde i desember 2012. Foto:  AFP PHOTO /NTB Scanpix.
DREPT: Roser med ansiktene til de 26 personene som ble drept på Sandy Hook Elementry skolen i Newtown, Connecticut. Skolemassakren skjedde i desember 2012. Foto: AFP PHOTO /NTB Scanpix. Vis mer